Cum este bine să mâncăm de Paște. Sfaturi de la medicul nutriționist Mihaela Bilic
Pentru a petrece Sărbătorile Pascale cum se cuvine, trebuie să ținem cont și de sfaturile medicilor nutriționiști, pentru a nu ajunge la indigestie, bombe calorice sau greutate nedorită.
Se spune că la masa de Paște, trebuie să avem legume din abundență, drob și carne de miel la cuptor. În schimb, salata de boeuf și sarmalele nu au ce căuta pe masă.
Medicul nutriționist ne recomandă să mâncăm cu încredere și ouăle de Paște, care sunt alimente esențiale, pentru că în gălbenuș găsim „grăsimi importante și bine echilibrate”.
”Uleiul vegetal nu ar aduce niciun beneficiu în plus, și atunci, dacă oul respectiv îl mâncăm cu multe verdețuri și crudități – că e piața plină, castraveți, ridichii, salată, tot ce putem ronțăi proaspăt -, nu poate să fie decât sănătos. În legume avem peste 90% apă, fibre, vitamine, minerale și sub 20 de calorii pe suta de grame, așa că nici nu merită să le numărăm”, mai spune medicul.
La capitolul verdețuri, umpleți masa cu tot ce înseamnă culoare și prospețime și, de-adevăratelea, va fi dietetic. Oul, prin definiție, este un aliment dietetic, are doar 80 de calorii. Chiar și în cura de slăbire proteică mâncăm ouă cu legume și este rețeta perfectă de slăbit.
Despre drob nu trebuie să ne facem griji, medicul nutritionist spune că este un aliment sănătos.
”Organele, și ele, prin definiție, sunt niște proteine pentru care, din punct de vedere al conținutului de grăsime, nu avem nicun stres, deci din nou, un produs care este și sățios și în același timp nu are multe calorii”, explică Mihaela Bilic.
”Nu mai vorbesc de borșul de miel și de stufat. În accepțiunea mea, stufatul este o mâncare de legume cu un pic de carne. În farfurie, partea de ceapă, usturoi verde, sos trebuie să fie mai mult de jumătate din porție, iar carnea să fie o bucățică de 150 de grame. Este din ou fiert, este cu sos de roșii, care crește absorbția fierului”, mai spune Mihaela Bilic.
„La masa de Paște, putem combina tradiția cu dieta, cu cura de slăbire și să ieșim fără kilograme în plus.”, sfătuiește medicul nutriționist.
Friptura de miel în detrimentul cărnii de miel la cuptor
La carnea de miel pregătită la cuptor trebuie să avem grijă, mai ales în privința grăsimii. „Friptura este și ea un produs ideal de slăbit, dacă punem lângă ea o salată mare, cu frunze multe.”.
Medicul nutriționist atenționează că o carne gătită prea mult este mai degrabă greu de digerat.
„Nu trebuie să mâncăm excesiv de dietetic, pentru că, în final, este vorba de dimensiunea porției. Porția corectă de carne trebuie să aibă 150 de grame și, dacă se poate, să nu fie extrem de grasă.”.
NU RATA: Cele mai frumoase tradiții din prima zi de Paște
Ce mâncăm dulce de Paște
Cozonacul este chiar recomandat în categoria dulciuri la masa de Paște, pentru că spre deosebire de alte prăjituri, acesta are mai puține calorii.
„Cozonacul, pâinea dulce, are avantajul că, fiind crescut, este pufos și ni se pare că mâncăm mult, dar în realitate are o densitate calorică mică. În schimb, o felie de cozonac poate avea calorii dublu față de o felie de pâine. Dacă nu exagerăm însă la număr de felii, cozonacul nu este o prăjitură cu risc.”, spune medicul nutriționist.
Și pasca rămâne un desert delicios, cu aspectul unei tarte cu brânză. Pasca este o îmbinare perfectă între brânza proaspătă de vaci, care în această perioadă este cea mai hrănitoare și mai gustoasă, pentru că este din laptele de primăvară, și coca de cozonac, pufoasă și ușoară. O pască făcută tradițional, în casă, nu ridică probleme alimentare.
„Niciunul dintre preparatele de Paște nu are risc nici de indigestie, nici pentru siluetă, de kilograme în plus.”, a spus Mihaela Bilic.
CITEȘTE ȘI: Cele mai frumoase mesaje de Paște cu care sigur nu dai greș