Trupul lui Sergiu Nicolaescu va fi incinerat, sambata, la ora 12:00 la Crematoril Vitan- Barzesti din Capitala. Acesta se pare ca este ultima dorinta exprimata de marele regizor, iar familia i-o va respecta in ciuda controverselor create in jurul ei.
Ieri, dupa ce s-a aflat ca trupul lui Sergiu Nicolaescu va fi incinerat la Crematoriu, admiratorii regretatului regizor s-au aratat indignati ca nu vor putea sa se reculeaga sau sa aprinda o lumanare la mormantul marelui artist. In ciuda comentariilor aparute in media sau pe retelele de socializare, familia actorului, se pare ca ii va respecta doleanta, trupul sau urmand sa fie transformat in cenusa.
Putina lume stie insa ca, in strainatate, se opteaza des in favoarea acestui procedeu, care incepe sa fie agreat si la noi in tara. Cel mai cunoscut crematoriu din Romania este cel din Vitan- Barzesti, pe youtube existand filmari in care angajatii explica in ce consta acest procedeu.
„Mortul se ia din sicriu, cu flori, cu ce are pe el, in afara de iconite care nu se baga la foc ca e pacat. Se ia corpul cu cearsaf si se introduce la cuptor.
La final raman doar oasele calcinate. Atat ramane dintr-un om, in jur de 1 kilogram si jumatate si trei kilograme. Arderea dureaza in jur de doua ore, dupa care se ia cenusa, se piseaza si se pune intr-o urna impreuna cu un biletel de la familie si numarul de urna. Urna se tine pana cand familia decide ce va face cu ea. Multi o arunca in apa, pe munte, altii o duc la cavou”, a explicat, intr-o filmare pentru youtube, Emilian Niculescu, fochistul Crematoriului Vitan Barzesti din Capitala.
De cativa ani, in Romania, companiile de pompe funebre si-au extins serviciile pentru cei care aleg incinerarea. Aceste pachete sunt bine puse la punct si includ transportarea decedatului de la locuinta sa pana la crematoriu, intr-un cosciug de imprumut, imbalsamarea, spalarea, intocmirea actelor de deces si alte servicii, totul la preturi cuprinse intre 1.450 lei si 2.400 lei. Mare parte din costurile acestor servicii, pot fi acoperite de ajutorul de la stat, in baza talonul de pensie. Inaintea incinerarii, un preot va tine o slujba in memoria celui trecut in nefiinta, iar dupa ce va avea loc operatiunea de ardere, cenusa persoanei decedate va fi pusa intr-o urna si predata familiei.
Simona Odorhean