Cum au vrut prietenii să îl vindece pe Nicu Ceaușescu de ciroză hepatică. L-au dus la o fermă și i-au dat să mănânce… ”Nu știu cum au ajuns ei la tratamentul ăsta”

Publicat: 15/10/2024 | 17:41

În ultima parte a vieții sale, Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al soților Ceaușescu, mai avea în jurul său doar câțiva prieteni. Mulți dintre cei care s-au bucurat de privilegiile familiei prezidențiale au dispărut din preajma ”Prințișorului” odată cu regimul comunist. Cu toate acestea, puținii prieteni care nu s-au dezis de el când a decăzut i-au rămas loiali până la finalul vieții. Când a fost eliberat din închisoare, din motive de sănătate, Nicu Ceaușescu a fost dus la Scornicești, la ferma unui apropiat de-al soților Ceaușescu. CANCAN.RO are detalii despre ce s-a întâmplat aici și cum a încercat proprietarul fermei să îl vindece de ciroză hepatică.

Comportamentul rebel i-a adus lui Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al soților Ceaușescu, numele de alint ”Prințișorul”. Înconjurat mereu de mulți prieteni, care se bucurau de privilegiul de a fi în anturajul său, situația s-a schimbat după căderea regimului comunist. Doar câțiva prieteni i-au rămas alături.

În ultima parte a vieții sale, Nicu Ceaușescu a fost grav bolnav. Suferea de ciroză hepatică și varice esofagiene. De altfel, motivul pentru care a fost eliberat condiționat din închisoare a fost starea de sănătate precară. La acea vreme, o comisie prezidată de profesorul Vladimir Beliş, directorul Institutului Medico-Legal, a confirmat că diagnosticul este grav. Concluzia comisiei a fost aceea că sistemul medical al penitenciarelor nu îi putea asigura tratamentul adecvat.

Nicu Ceaușescu fusese condamnat inițial la 20 de ani de închisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav si nerespectarea regimului armelor si munițiilor. Cazul a fost rejudecat și sentința a scăzut până la 16 ani. În 1992, a fost eliberat din motive medicale.

”Îmi spunea că Nicu începuse să se simtă mai bine”

Când ciroza hepatică s-a agravat, cei câțiva prieteni care i-au rămas aproape după căderea regimului comunist au încercat să îl salveze fără ajutorul medicamentelor. Un apropiat al soților Nicolae și Elena Ceaușescu, pictorul Mihai Dumitru Martalogu, care era și șeful de propagandă pe județul Olt, a povestit, pentru CANCAN.RO, gestul disperat pe care l-a făcut unul dintre prietenii familiei prezidențiale.

CITEȘTE ȘI: Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la micul-dejun, de fapt. Românii duceau lipsa acestor alimente, în anii ’80

Pe Nicu l-am întâlnit când l-au adus de la București la Scornicești. Un prieten de-al nostru, Costică Șpac, avea o fabrică de mezeluri la Potcoava, lângă Scornicești. L-au adus acolo ca să aibă și el un refugiu. Era pe picioarele lui, dar foarte slăbit. L-am văzut când l-au dat jos din mașină”, a spus, pentru CANCAN, Mihai Dumitru Martalogu.

Mihai Dumitru Martalogu povestește că Nicu Ceaușescu a stat, timp de trei săptămâni, la o fermă de lângă Scornicești

Nicu Ceaușescu a stat la ferma de lângă Scornicești timp de aproximativ trei săptămâni. În toată această perioadă, la recomandarea prietenilor de aici, ar fi urmat un regim alimentar strict.

Îi dădeau să mănânce numai măduvă de la vitele din fermă.  Nu știu cum au ajuns ei la tratamentul ăsta. Costică îmi spunea că Nicu începuse să se simtă mai bine, începuse să meargă, dar el era, de fapt, o nălucă”, își amintește Mihai Dumitru Martalogu.

Cu toții sperau că, prin acest regim pe bază de măduvă de vită, Nicu Ceaușescu va reuși să pună frâu bolii. Măduva de vită are numeroase beneficii pentru organismul uman. Este o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale. Măduva de vită conține vitamina B12, esențială pentru funcționarea sistemului nervos și producerea celulelor roșii din sânge.

A murit într-o clinică din Viena

În ciuda eforturilor făcute de prietenii săi, starea lui Nicu Ceaușescu s-a degradat. Pe 16 septembrie 1996, a fost internat de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București, cu diagnosticul de hemoragie digestivă superioară, varice esofagiene și ciroză hepatică cronică. Un binefăcător din umbră s-a oferit să-i plătească toate cheltuielile pentru a fi dus la o clinică din capitala Austriei, renumită pentru cei mai buni medici hepatologi.

Nicu Ceaușescu era cel mai rebel dintre cei trei copii al soților Nicolae și Elena Ceaușescu foto: Mediafax

CITEȘTE ȘI: Ce cadouri primea Elena, de la Nicolae Ceaușescu. Motivul pentru care a refuzat ultimul cadou

Nicu Ceaușescu urma să fie operat, dar organismul său a reacționat bine la tratamentul medicamentos, astfel că medicii au considerat că nu mai este necesară o intervenție chirurgicală. Chiar în ziua în care aflase că starea lui de sănătate s-a ameliorat și urma să fie externat, i s-a declanșat, însă, o hemoragie puternică la nivelul esofagului.

Spre miezul nopții, Nicu Ceaușescu a murit. Fiul cei mic al soților Ceaușescu, Nicu, s-a stins din viață pe 26 septembrie 1996, într-o clinică din Viena. Avea 45 de ani când a murit.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.