Cum au ajuns să fie interceptați generali ultra-cunoscuți din Poliție și Armată. Totul a pornit de la…

Publicat: 28/06/2019 | 22:21

Caz halucinant de corupție în România, cu atât mai mult cu cât trebuie ținut cont de anvergura funcțiilor publice deținute de personajele implicate. Totul a plecat de la o banală contravenție rutieră – permis de conducere suspendat -, numai că, ulterior, s-a pus în mișcare un adevărat ”lanț al slăbiciunilor”.   Povestea a ieșit la iveală în momentul în care cinci polițiști din Bihor au fost trimiși în judecată, printre ei aflându-se chiar fostul șef al Poliției județului, iar CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă, în exclusivitate, informații senzaționale extrase din motivarea instanței de judecată și detalii despre această filieră a traficului de influență. (CITEȘTE ȘI: ANCHETE PESTE ANCHETE ÎN CAZUL FETIȚEI ADOPTATE DIN BAIA DE ARAMĂ! DECIZIA PARLAMENTULUI)

Punctul de plecare în această anchetă de proporții îl constituie… depășirea vitezei legale. În anul 2015, pe 10 iulie, Iosif Urs – la vremea respectivă președinte al Consiliului de administraţie al Universităţii „Titu Maiorescu“ (UTM) Bucureşti – a fost surprins depășind pe linie continuă – cu 110 km/h – pe raza localității bihorene Aleșd. În zona respectivă, viteza maximă era limitată la 50 km/h, iar Iosif Urs a rămas, pentru 90 de zile, fără permis, primind și o amendă de 1.365 lei.  Pe 22 iulie 2015, Iosif Urs a contestat sancțiunea primită la Judecătoria Aleșd, iar de aici începe să se deruleze un caz de corupție cu adevărat halucinant.

Amintim că același Iosif Urs a fost reținut, zilele trecute, de procurori, alături de alte două cadre didactice, pentru că ar fi dat subiectele de licență unor studenți de la „Titu Maiorescu“ înainte de examen.   

Universitarul Iosif Urs și explicațiile sale referitoare la circumstanțele care au dus la depășirea vitezei legale

În apărarea sa, Iosif Urs a declarat că a condus cu o viteză atât de mare fiindcă nepoatei sale i s-a făcut rău și a fost obligat să o ducă la spital. Datorită urgenței medicale, pericolul de a fi o hemoragie internă sau un blocaj renal, cât și a antecedentelor medicale ale acesteia (așa cum a și fost de fapt, rinichiul stâng fiind blocat de o piatră care a plecat pe canalul uretral), Iosif Urs a declarat că a plecat în cea mai mare grabă.

Era îmbrăcat sumar  – pantaloni scurți, tricou și șlapi, așa cum stătea prin curte – , fără actul de identitate, fără permisul de conducere și fără talonul mașinii. Iosif Urs și-a dus nepoata la spital – aceasta a fost preluată de către personalul medical, fiindu-i aplicată de urgență procedura în asemenea cazuri. Fiind foarte gravă starea de sănătate a acesteia, medicul a hotărât să o interneze pe nepoata lui Iosif Urs, motiv pentru care era necesar, de urgență, actul de identitate al acesteia.  Astfel, conform propriei declarații, Iosif Urs a plecat de la spitalul orășenesc din Aleșd spre localitatea Groși ca să recupereze cartea de identitate a nepoatei și, la ieșirea din orașul Aleșd, a fost oprit de politie, constatându-se că depășise viteza legală.

Iosif Urs a refuzat să semneze procesul-verbal întocmit de polițiștii de la Rutieră – „Alte mențiuni: Refuză să semneze procesul-verbal deoarece nu sunt de acord cu filmarea”. (VEZI ȘI AICI: DE CE A FOST ARESTAT FALSUL MEDIC ÎN ANGLIA + CE DESCOPERIRI ȘOCANTE AU FĂCUT ANCHETATORII)

Iosif Urs, doar o verigă din ”lanțul slăbiciunilor”

”Filmul evenimentelor” care au dus la suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile

Universitarul Iosif Urs s-a apărat temeinic, în fața instanței, încercând să demonstreze că procesul-verbal care i s-a întocmit nu a prezentat ”evenimentele” în adevărata lor lumină.

”Motivul pentru care a fost oprit și s-a întocmit procesul-verbal ce face obiectul prezentei plângeri, a fost următorul: aproape de ieșirea din orașul Aleșd în fața mașinii sale, rulau alte două mașini cu o viteza de până la 50 de km/h, dintre care una cu avariile aprinse, fiind destul de precipitat să ducă buletinul la spital și fiind și îngrijorat de starea nepoatei sale, a rulat cam 800 metri în spatele acestora și după ieșirea din curbă, văzând că începe o a doua linie discontinuă și având vizibilitate în linie dreaptă de aproximativ 1.5 km- 1.8 km pe acel sector de drum, din sens opus nevenind nicio mașină, a intrat în depășirea celor două autoturisme, care rulau foarte încet.

La revenirea pe sens, linia discontinuă care are aproximativ 30-50 de metri s-a terminat, cu toate că vizibilitatea pe șosea era în linie dreaptă și a început linie continuă, motiv pentru care revenirea pe sensul de mers a făcut-o la puțin după începerea liniei continue. După această manevră de depășire, a fost oprit de către agentul de poliție care se afla într-o mașină de politie poziționată în afara axului de drum pe aceeași parte a sensului de mers al său, poziționată cu fața spre acesta, prin semnal cu mâna coborând în fugă din mașină (total neregulamentar), văzând semnalul, a tras pe dreapta. 

A explicat că este vorba de o urgență medicală, a explicat că nu are actele la el, pentru că a plecat în grabă din curte, îmbrăcat sumar și că nu a stat să meargă să își ia actele, având în vedere că nepoata sa putea să moară și că a plecat de urgență la spital și că trebuie să se întoarcă de urgență cu actul de identitate al nepoatei. A dat agentului datele sale personale, nume, prenume, nr. de C.I., CNP-ul, ca să-l verifice și l-a rugat pe domnul agent să-l lase să se ducă acasă ca să-și ia actele, atât pe ale sale cât și pe ale nepoatei, să-l lase să se ducă la spital (fiind urgență) și după aceea să revină. Nu a vrut nici să-l lase și nici să-l însoțească acasă și la spital.

Domnul agent i-a spus că nu îl interesează, nu a verificat nimic din ce i-a spus (putea să sune la spital, să vadă dacă există urgență la camera de gardă și în felul acesta își dădea seama că spune adevărul și că într-adevăr exista urgență medicală), menționând, că a auzit destule povești la viața sa. În aceste condiții, fiind destul de grăbit și fiind conștient că cineva drag lui are nevoie de ajutor, a rugat agentul să înțeleagă și să îi întocmească procesul-verbal”. (NU RATA: PĂRINȚII LUI RĂZVAN CIOBANU AU PORNIT O ANCHETĂ PE CONT PROPRIU PENTRU A AFLA CUM A MURIT DE FAPT FIUL LOR)

Intră în scenă grefiera Rodica Vandici

De la o simplă contravenție rutieră banală s-a ajuns, însă, la cu totul altceva. Iosif Urs, persoană influentă, a fost abordat – spun procurorii – de grefiera Rodica Vandici. Aceasta îl cunoștea din vedere pe Urs, promițându-i acestuia că va interveni pe lângă judecătoare pentru a obține o soluție favorabilă. Ceea ce s-a și întâmplat.

În zona respectivă sunt o linie discontinuă de cinci metri aproximativ, urmează o linie continuă de 3- 5 metri , după care urmează linia discontinuă de aproximativ 30-50 de metri, pe care a depășit, după care începe iar linie continuă, fără să existe curbă sau vizibilitate redusă pe acel sector de drum.  În acest sens atașează la dosarul cauzei un set de 17 fotografii și CD cu filmarea acelui sector de drum, în care se pot vedea atât linia continuă scurtă cât și cele două linii discontinue, una mai scurtă și alta mai lungă.  Având în vedere că depășirea efectuată nu a produs minime consecințe și din sens opus nu venea nicio mașină, iar vizibilitatea depășea 1,5 km , consideră că măsurile dispuse nu se justifică, lipsind pericolul social al faptei consemnate în procesul-verbal.

Cu privire la starea de necesitate care a justificat lipsa documentelor, cât și graba care l-a determinat să depășească, însă regulamentar și în siguranță, având în vedere că a stat în spatele celor două mașini care rulau încet, aproximativ 800 metri, solicită să observe că a fost pus în situația de a acționa în a duce o persoană la spital cât mai urgent, viața acesteia fiind în pericol.  Starea de necesitate înlăturând inclusiv caracterul penal al unei fapte, cu atât mai mult pe al unei fapte contravenționale”, se mai arată în documentele de la dosar.

Grefiera Vandici este prima verigă din acest ”lanț al slăbiciunilor”. La rândul ei, femeia i-a cerut o favoare lui Iosif Urs. Dorea să-și transfere iubitul, Viorel Ilea, de la Jandarmeria Bihor la Inspectoratul de Poliţie Bihor, într-un post cât mai apropiat de Aleşd, oraşul în care locuia jandarmul. Iosif Urs a promis că va rezolva ”cazul”, astfel că s-a îndreptat către chestorul Liviu Popa, fost şef al Poliţiei Române între 2010 şi 2012 şi şeful Poliţiei judeţului Bihor la vremea respectivă. (CITEȘTE ȘI: SORINA, INTERZISĂ SĂ PLECE ÎN SUA?! INFORMAȚIE DE ULTIMĂ ORĂ DESPRE CAZUL CARE A CUTREMURAT ROMÂNIA)

”Mediatorul” Noapteș

Pentru că Iosif Urs nu îl cunoștea pe personal pe chestorul Liviu Popa, a fost nevoie de un intermediar. Și nu unul oarecare, ci unul de calibru – Alexandru Noapteș, cuscru al lui Viorel Hrebenciuc, fost şef al CFR Călători în perioada 2005-2009 şi director adjunct al Administraţiei Domeniului Public din Sectorul 1 al Capitalei în 2016. Alexandru Noapteș s-a întâlnit cu chestorul Liviu Popa, numai că acesta era interceptat deja de procurorii DNA.

”La întâlnirea de la Continental, Noapteş i-a predat lui Popa cererea de transfer a jandarmului Ilea, care-i fusese înmânată iniţial de Iosif Urs la Bucureşti. Documentul a ajuns în aceeaşi zi la serviciul de Resurse Umane al IPJ Bihor, chestiune despre care Noapteş l-a şi informat pe Urs, câteva zile mai târziu, spunându-i că cererea de transfer «E deja pe flux. Durează o lună de zile!». Procurorii au mai aflat din discuţiile interceptate la Continental că Poliţia Bihor urma să facă «non-combat» în procesul lui Urs: adică poliţiştii «vor uita» să depună la instanţă procesul-verbal de contravenţie şi CD-ul cu înregistrarea radar, iar juriştii poliţiei nu se vor prezenta la termenele de judecată”, consemnează adevărul.ro.

”Mediatorul” Alexandru Noapteș

Evident, în instanță totul a funcționat exact așa cum dorea Iosif Urs, fiindcă favorurile pe care le-a făcut i-au ”susținut” demersul din instanță. (NU RATA: ”REGELE BARBUTULUI” ÎȘI ACUZĂ FOSTA CONCUBINĂ CĂ I-A ”FURAT” PALATUL!)

Pe acest aspect, arată că deține permis de conducere categoria B de aproape o jumătate de secol, adică de 45 de ani, mai precis din 29.10.1969. Pe parcursul celor 45 de ani, a avut o conduită preventivă în trafic, motiv pentru care niciodată nu i-a fost reținut permisul de conducere.  Mai mult decât atât, a primit în cei 45 de ani de când posedă permis, maxim trei amenzi, pentru încălcări minore ale regulilor de circulație.  Cu alte cuvinte, nu este suficient să fie întrunite condițiile prevăzute de textul de lege pentru aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, ci în conformitate cu prevederile art. 21 alin. 3, pentru individualizarea sancțiunii agentul constatator trebuie să aibă în vedere mai mulți factori. 

În privința pericolului social al faptei și a urmării produse, atât timp cât nu a comis nicio urmare de pericol prin depășire, viteza nu este cea reală având în vedere eroarea de 3 km/h care trebuia scăzută, cât și faptul că s-a așezat cu radarul lângă un transformator de putere electrică de 250 kwa lipsa permisului justificată de urgență medicală (probată pe deplin) neputând să-i fie imputat că nu a lăsat viața unei persoane în pericol.  Având în vedere aceste elemente, solicită să se constate că nu există faptă, neexistând faptă, nu există pericol social și nici nu s-au produs urmări, în sensul că s-a asigurat la depășire, nu a depășit viteza de 100 km la oră, având o viteză mult mai mică. 

Apreciază astfel că, în situația în care se consideră că a încălcat normele legale, scopul sancțiunii poate fi atins și prin aplicarea sancțiunii avertismentului, nefiind produse pagube, din descrierea faptei consemnată în procesul-verbal nu reies elemente care să ducă la aprecierea gravității faptei”, se arată în motivare.

Transferul jandarmului atrage în scenariu și alte persoane sus-puse

”Lanțul slăbiciunilor” a fost completat cu noi verigi importante. Au apărut în scenariu – pentru a pune ”umărul” la transferul iubitului grefierei cât mai aproape de Aleșd –  alte două persoane de ”încredere”: Gabriel Ispas, decanul Facultăţii de Drept de la „Titu Maiorescu“ (fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei), şi Gheorghe Toma – conducător de doctorate la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Pe 2 noiembrie, chestorul Liviu Popa a aprobat nota de transfer, iar pe 23 noiembrie a înaintat raportul spre avizare şefului Jandarmeriei Bihor, colonelul Ioan Huluban.

Pe 7 ianuarie 2016, şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, semna raportul de transfer, care mai rămânea să fie avizat de şeful Jandarmeriei Române, generalul-maior Mircea Olaru. Pentru a obţine avizul lui Olaru, Iosif Urs a apelat la alt amic – pe 14 ianuarie 2016 -, generalul-locotenent Cătălin Zisu, şeful Comandamentului Logistic Întrunit din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit sursei citate mai sus.

”O mână spală pe alta”, cum se spune. Alexandru Noapteș a avut și el nevoie de o dublă favoare. Avansarea finului său de cununie, Cătălin Smarandache – angajat la Institutul de Medicină Militară – de la gradul de locotenent-colonel la cel de colonel plin și … înscrierea prietenului lui Smarandache – Adrian Pascu, în anul IV de studii la Facultatea de Medicină a Universităţii „Titu Maiorescu“ în anul universitar 2016-2017. De menționat că anul universitar începuse deja, iar „studentul“ făcuse trei ani de facultate între 1985-1990. A plecat, apoi, în Franța, acolo unde a stat 10 ani, fiind înrolat în Legiunea Străină. Logic, Iosif Urs rezolvă ”cazul”, iar ”studentul” este înscris în anul IV. (CITEȘTE ȘI: CELEBRII CRISTI CHIVU & VIOREL MOLDOVAN + ”SPUMĂ” (TOVARĂȘUL LUI GIGI BECALI) AU FOST DAȚI ÎN JUDECATĂ ”LA PACHET”! MOTIVUL…)

Avansarea lui Cătălin Smarandache s-a făcut cu ajutorul generalului Zisu, dar și acesta a dorit ceva, și anume Ştefan Zisu – fiul său -, să fie înscris la cursurile de psihopedagogie din cadrul universităţii conduse de… Iosif Urs. Acesta s-a conformat, documente oficiale fiind falsificate. De fapt, după cum au constatat procurorii DNA, de fiecare când a fost ”rezolvată” o anumită doleanță au existat documente oficiale falsificate.

Liviu Popa, Iosif Urs, Gheorghe Zisu și Alexandru Noapteș

Iosif Urs a câștigat procesul pentru anularea sancțiunii rutiere, dar s-a ales cu dosar penal

Pentru toate aceste motive, solicită admiterea plângerii și anularea procesului verbal de contravenție și măsurile complementare (puncte amendă, suspendarea permisului) având în vedere considerentele invocate, iar în situația în care se va respinge acest capăt de cerere, solicită anularea parțială a procesului-verbal de contravenție în sensul reindividualizării sancțiunii prin înlocuirea măsurii luate cu avertisment, având în vedere gravitatea redusă a faptei. (…)

Cu privire la pericolul deosebit de grav al faptei săvârșite invocat de către intimată în cuprinsul întâmpinării, menționează că se face o confuzie, având în vedere că pericolul deosebit de grav nu poate să prezinte decât un anumit gen de  infracțiuni, cum ar fi de exemplu omorul, iar în acest dosar suntem cel mult în sfera dreptului contravențional, și în niciun caz a dreptului penal. (…) Este de remarcat și faptul că agentul constatator nu a indicat pentru care dintre cele trei contravenții reținute a stabilit cele două sancțiuni contravenționale cu amenda.  Această manieră de întocmire a procesului verbal, prin reținerea a trei fapte contravenționale, prin stabilirea a două sancțiuni, fără să se indice pentru  care dintre acestea au fost aplicate, încalcă prevederile dispozițiilor invocate mai sus, ceea ce conduce la imposibilitatea instanței de a realiza un control de legalitate asupra actului contravențional atacat, în condițiile în care petentul a invocat atât motive de netemeinicie, prin nerecunoașterea comiterii unor fapte contravenționale cât și motive de nelegalitate, cum este cel analizat în prezent de instanță”. (NU RATA: AVEM PRIMA REACȚIE ÎN ANCHETA CANCAN.RO PRIVIND MOARTEA SUSPECTĂ A CONTABILEI-ȘEFE DE LA BLUE AIR. IML-UL SUSȚINE CĂ…)

Iosif Urs a câştigat definitiv procesul pentru anularea sancţiunii rutiere, dar s-a ales cu alt dosar penal. Liviu Popa este acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, grefiera Rodica Vandici – trafic de influenţă, Iosif Urs – cumpărare de influenţă şi dare de mită, întreaga conducere de la „Titu Maiorescu“ de măsluirea documentelor şi cataloagelor, Alexandru Noapteş –  trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, iar generalul-locotenent Cătălin Zisu –  trafic de influenţă şi luare de mită.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)