Cum au ajuns cartofii mâncare de lux pentru români! Este cea mai scumpă primăvară din ultimii ani

De: Cancan
Publicat: 13/05/2019 | 20:44

Legumele, carnea și carburanții au ajuns să înregistreze prețuri foarte mari. Cartofii, de exemplu, considerați mâncare de bază în România, au ajuns un aliment de lux! Și asta pentru că în ultimele luni s-au scumpit cu 30%! 

În localitatea Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, producătorii de cartofi îşi fac primele calcule pe acest an. Nu se aşteaptă la profituri mari, ci speră măcar să îşi recupereze investiţia, care, la un hectar de teren cultivat, ajunge undeva la opt mii de lei. Până la tarabe preţul creşte însă de câteva ori, potrivit observator.tv.

În decembrie 2018, kilogramul de cartofi se mai găsea în pieţe şi magazine la un preţ de 4 lei şi 40 de bani pe kilogram. Statistica arată acum că preţul a crescut cu 30 la sută şi a ajuns la cinci lei kilogramul. Pe de altă parte, producătorii spun că de la poarta lor cartofii pleacă la un preţ mediu de 1 leu 20 pe kilogram şi, iată, ajung în pieţe de 4 ori mai scumpi.

În marile magazine, cartofii româneşti au ajuns să coste mai mult decât cei din import. De exemplu, găsim la raft două kilograme şi jumătate de cartofi din import cu aproape 15 lei. În urmă cu câteva luni, erau cu aproape 4 lei şi 80 de bani mai ieftini. Adică de această diferenţă v-aţi mai putea cumpăra un kilogram de cartofi, ce-i drept, din Egipt.