Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a deschis dezbaterea privind războiul Rusiei din Ucraina. Politicianul republican s-a lăudat în timpul campaniei electorale cu faptul că, dacă ar fi ales președinte, va încheia în 24 de ore conflictul dintre ruși și ucraineni.
Potrivit presei americane, o variantă ar fi înghețarea războiului în faza actuală și aplicarea unei interdicții Ucrainei de a intra în NATO pe o perioadă de 20 de ani. În schimbul acestei limitări, Statele Unite se obligă să furnizeze arme ucrainenilor pentru a se apăra de eventuale atacuri rusești.
Această soluție pare ideală pentru Moscova, însă cu siguranță pentru autoritățile din Kiev, reprezintă un compromis greu de acceptat. În eventualitatea unui refuz, Statele Unite ar putea opri finanțarea și trimiterea de ajutoare militare în Ucraina.
Președintele ucrainean Voldomir Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru victorie și i-a transmis că este deschis susținerii unei conferințe de pace mediată de SUA. Problema reală pe care și-o pune acum președintele ucrainean este dacă partenerii americani vor retrage ajutorul și îi vor lăsa vulnerabili în fața rușilor.
Oficialii europeni se tem că războiul s-ar putea extinde către vestul continentului dacă ambițiile Rusiei nu sunt tăiate din timp, însă președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că nu este interesat să atace state membre NATO.
Citește și: PRIMUL LUCRU PE CARE DONALD TRUMP ÎL VA FACE ÎN PRIMA ZI DE MUNCĂ. VEȘTI PROASTE PENTRU ADMINISTRAȚIA BIDEN
Primul mandat a lui Trump la Casa Albă s-a încheiat într-o notă tensionantă. Pe parcursul deținerii puterii, Donald a retras țara din acordul nuclear cu Iranul, a pornit un război comercial împotriva Chinei și a amenințat membrii NATO care nu plătesc minimul la contribuția comuna de securitate, vor fi abandonați de SUA în eventualitatea unui război.
Imprevizibilitatea și nerespectarea angajamentelor asumate anterior au fost elementele care au exasperat comunitatea internațională în relațiile cu americanii.
În schimb, pe plan național, abordarea conservatoare a președintelui a dat roade. A consolidat securitatea internă, a acordat posibilitatea studenților de a accesa burse de studiu, a oferit bonuri de masă tuturor familiilor cu venituri mici, a găsit o metodă viabilă de a combate spălarea banilor și a scăzut taxele contribuabililor, printre altele, notează Politico.
Citește și: DE CE ÎL IUBEȘTE MELANIA PE DONALD TRUMP. CALITĂȚILE CU CARE A CUCERIT-O PREȘEDINTELE AMERICII