Oamenii de știință au marcat încă o reușită mare. Aceștia au realizat o reconstrucție remarcabilă a unei femei neanderthaliene care a trăit în urmă cu 75.000 de ani. Craniul acesteia a fost descoperit în anul 2018, însă era zdrobit complet. Mult timp s-a lucrat la reconstrucția lui, căci oamenii de știință au avut de asamblat mai mult de 200 de bucăți. După reconstrucția craniului, s-a putut crea o imagine mai clară pentru cum arătau femeile în urmă cu mult timp, iar rezultatul i-a surprins pe mulți.
În anul 2018, rămășițele femeii neanderthaliene, constând într-un craniu zdrobit, dar complet, toraceul superior și ambele mâini, au fost dezgropate în Peștera Shanidar din Irak. Scheletul, numit de oamenii de știință Shanidar Z, avea un craniu care a fost aplatizat la aproximativ 2 cm grosime după ce a fost zdrobit, cel mai probabil de căderea pietrelor la scurt timp după moarte. Acest lucru a însemnat că oamenii de știință au trebuit să alcătuiască 200 de fragmente pentru a recrea craniul într-un „puzzle 3D cu miză mare”.
Așa cum spuneam, craniul femeii neanderthaliene a reprezentat pentru cercetători o miză mare. Aceștia au știu că dacă o să reușească să îl reconstruiască o să obțină în cele din urmă o imagine mai clară despre cum arătau femeile în urmă cu 75.000 de ani. Așa că după o muncă titanică, au reușit să pună toate cele peste 200 de bucăți cap la cap.
Ulterior, craniul reconstruit a fost scanat la suprafață și imprimat 3D, dând o idee despre cum ar fi arătat femeia. Concluziile trase au fost clare și se pare că înfățișarea oamenilor care au trăit în urmă cu 75.000 de ani era cu mult diferită față de cea a oamenilor din ziua de astăzi.
„Craniile oamenilor de Neanderthal și ale oamenilor de azi arată foarte diferit. Craniile de Neanderthal au creste uriașe ale sprâncenelor și nu au bărbie, cu o față proeminentă care are ca rezultat nasuri mai proeminente. Dar fața recreată sugerează că aceste diferențe nu au fost atât de mari în viață.
Este poate mai ușor să vedem cum s-a produs încrucișarea între speciile noastre, în măsura în care aproape toți cei care trăiesc astăzi au încă ADN de Neanderthal”, a spus Dr Emma Pomeroy, un paleoantropolog de la Departamentul de Arheologie din Cambridge, potrivit Daily Stars.
Întreaga lucrare ce are ca rezultat chipul femeii neanderthaliene a fost realizată ca parte a unui nou documentar Netflix numit „Secretele Neanderthalienilor”. Echipa de cercetători a secvențiat proteinele din smalțul dinților pentru a determina sexul scheletului. Se crede că este vorba despre o femeie în vârstă de aproximativ patruzeci de ani.
(VEZI ȘI: A FOST DESCOPERITĂ CEA MAI MARE GAURĂ NEAGRĂ DIN CALEA LACTEE. SE AFLĂ CHIAR LÂNGĂ PĂMÂNT)