Cum arată un bloc din Iași după cutremurul de 5,8 grade: „Într-o țară normală s-ar consolida clădiri!”
Un cutremur puternic cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter s-a produs, duminică trecută, în România, arată datele Institutului Naţional pentru Fizica pământului. Seismul s-a simțit în toată țară. Un bloc din Iași a suferit destul de mult după cutremur, iar un ieșean supărat a publicat o imagine care vorbește de la sine, însoșită de un mesaj destinat autorităților.
„Glume cu “iar n-am simțit nimic” și glume cu “și dupa 5 minute dormeam lemn, nu m-a interesat de replici”.
Da, într-o țară normală am fi putut glumi, pentru că într-o țară normală s-ar consolida clădiri și n-ar exista foi A4 cu “atenție cade tencuiala” atârnate de minim 5 ani de blocuri. Și n-ar exista bucăți căzute din balcoane la intensitatea asta.
Deocamdată, trăim încă în țara în care acum aproape 3 ani n-a mai putut nimeni să facă nicio glumă. Și de atunci nu s-a schimbat nimic. Foilea alea A4 atârnă încă de aceleași clădiri.”, a scris ieșeanul pe Facebook.
Nu au existat răniți
Servicul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a înregistrat, în prima jumătate de oră după cutremurul cu magnitudine 5,8 din noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 de apeluri pentru atacuri de panică, după care situaţia a revenit la normal. La două ore după primul seism, la ora 5:48 un nou cutremur a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2. Conform INFP, seismul de 3,2 s-a produs la aceeaşi adâncime ca şi precedentul, respectiv 150 de km.
Câți oameni ar muri în România dacă ar avea loc un cutremur ca în 1977
Conform raportului de țară al Băncii Mondiale, peste 5.000 de români și-ar găsi sfârșitul, iar alte 10 milioane ar avea mult de suferit. Asta în cazul în care ar avea loc un seism identic cu cel produs în 1977.
4.000 dintre oameni ar urma să moară doar în București. De-a lungul ultimilor ani, statul a reabilitat doar 26 de clădiri din cele 607 cu risc seismic ridicat din România. Cutremurul din 1977 (Cutremurul din ’77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde (55 conform altor surse), 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în București. (Citește mai multe AICI)