Cum arată ‘Robovan’ și ‘Cyber Taxi’, mașinile fără șofer ale lui Elon Musk. Sunt maximum de futuriste!

Publicat: 11/10/2024 | 12:40

După un deceniu de promisiuni neîndeplinite cu privire la vehiculele fără șofer, Elon Musk, CEO-ul Tesla, a promovat conceptul Cybercab al companiei, prezentând un vehicul argintiu cu două locuri, un model jos, fără volan sau pedale.

Apărând pe scenă într-un Cybercab la aproape o oră după ce evenimentul „We, Robot” al companiei ar fi trebuit să înceapă, Musk a declarat că compania are 21 de astfel de vehicule și un total de 50 de mașini „autonome” la studioul Warner Bros. din Burbank, California, unde Tesla a organizat acest eveniment pe bază de invitație, scrie CNBC.

Musk nu a oferit detalii despre locul exact în care Tesla intenționează să producă mașinile, dar a spus că consumatorii vor putea cumpăra un Tesla Cybercab pentru mai puțin de 30.000 de dolari. El a spus că firma speră să producă Cybercab-ul înainte de 2027.

Ce a promis Elon Musk la cel mai recent eveniment

El a mai spus că se așteaptă ca Tesla să aibă „FSD nesupravegheat” funcțional în Texas și California anul viitor în vehiculele electrice Model 3 și Model Y ale companiei.

FSD, care vine de la Full Self-Driving, este sistemul premium de asistență pentru șofer al Tesla, disponibil în prezent într-o versiune „supravegheată” pentru vehiculele electrice Tesla. În prezent, FSD necesită un șofer uman la volan, gata să vireze sau să frâneze în orice moment. La începutul acestui an, Tesla a adăugat „supervizat” pe numele produsului.

„Va fi un viitor glorios”, a declarat Musk.

Care vor fi avantajele Robovanului

Musk a dezvăluit, de asemenea, planurile de a produce un Robovan autonom, electric, care poate transporta până la 20 de persoane sau poate fi folosit pentru a transporta bunuri. El a spus că va „rezolva problema densității ridicate”, vehiculul fiind capabil să transporte o echipă de sportivi, de exemplu.

El a spus că Cybercab și Robovan vor utiliza încărcarea inductivă, ceea ce înseamnă că aceste vehicule autonome se vor putea deplasa până la o stație pentru a se reîncărca, fără a fi necesară conectarea la priză.

(Citește și: Cum arată acum Duncan MacLeod din „Nemuritorul”. Actorul Adrian Paul are 65 de ani și e senzațional)

La cel mai recent eveniment, pe care Musk îl prezentase anterior ca fiind o „lansare de produs”, miliardarul a invitat participanții la „petrecere” și a spus că aceștia vor putea să testeze vehiculele autonome la fața locului, în mediul închis al studiourilor de film.

Spre sfârșitul discursului de aproximativ 23 de minute, CEO-ul a declarat că Tesla dorește să arate că robotul său umanoid aflat în curs de dezvoltare, denumit Optimus, nu este doar pentru „un videoclip regizat”.

Cum i-a rugat Musk pe investitori să se poarte cu roboții

Musk a spus: „Roboții Optimus se vor plimba printre voi”, apoi a cerut participanților să „fie drăguți” cu roboții, care vor servi băuturi la un bar de la fața locului. Prezentarea s-a încheiat cu Musk spunând „hai să petrecem”, iar livestream-ul a arătat un grup de roboți Optimus dansând pe melodii de club.

Evenimentul a fost prima dezvăluire de produse Tesla de la prezentarea designului pentru Cybertruck în 2019.

Cybertruck, un pick-up unghiular din oțel a început să fie livrat clienților la sfârșitul anului 2023 și între timp a fost subiectul a cinci campanii de rechemări în service pentru reparații în SUA.

De ce nu reușește Elon Musk să respecte propriile termene

Musk a petrecut ani de zile prezentând activitatea Tesla în domeniul mașinilor autonome și promițând că acestea vor ajunge pe piață. De-a lungul timpului, el a creat o viziune fantastică pe care a prezentat-o acționarilor, stabilindu-și noi termene limită dar nereușind să le respecte.

În 2015, Musk le-a spus acționarilor că mașinile Tesla vor atinge „autonomia completă” în termen de trei ani. Nu a fost așa.

În 2016, Musk a declarat că o mașină Tesla va fi capabilă să traverseze țara fără a necesita intervenția unui om înainte de sfârșitul anului 2017. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

În 2019, în cadrul unei convorbiri cu investitori care l-ar fi ajutat să strângă peste două miliarde de dolari, Musk a declarat că Tesla va avea un milion de vehicule robotizate în 2020, fiecare capabilă să efectueze 100 de ore de muncă pe săptămână, făcând bani pentru proprietarii lor.

În luna aprilie a acestui an, Musk încă le spunea investitorilor că autonomia este viitorul companiei.

„Dacă cineva nu crede că Tesla va rezolva problema autonomiei, cred că nu ar trebui să fie un investitor în companie”, a spus el în cadrul unei convorbiri cu analiștii. „Vom rezolva problema autonomiei”.

(Citește și: Ce a apărut pe cerul României în urma unei explozii solare puternice. În ce orașe s-a văzut mai bine)