Cum arăta programul TV pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Ce se întâmpla, de fapt, după ora 22:00

Publicat: 10/02/2022 | 08:36

Dacă pentru cei care se apropie de 40 de ani, (și pentru cei mai în vârstă, anul acesta se împlinesc 33 de ani de la Revoluție) amintirile din epoca comunistă încă le provoacă tot felul de sentimente, pentru cei mai tineri, acea perioadă nu este decât o poveste pe care au auzit-o de la frați mai mari sau de la părinți. 

Din păcate, poveștile sunt, în mare parte adevărate, iar românii aveau interziu la accesul la informații libere. În decembrie 1989, chiar pe 22, programul tv anunţat era garnisit cu tot felul de emisiuni dedicate ”omului nou”, Congresului al XIV-lea sau ”celui mai iubit fiu al poporului”.

Iată cum arăta grila TVR din acea zi, cu menţiunea că programul a fost dat peste cap de începerea Revoluţiei Române, postul public operând din acea zi sub titulatura de ”Televiziunea Română Liberă”.

– 13:00- Telejurnal.

– 13:25- ”Agricultura- programe prioritare”.

– 13:45- ”Deplina unitate în patria română: versuri patriotice, revoluţionare”.

– 14:00- ”Cântece munictoreşti: „Un singur când, o singură voinţă”.

– 14:20- ”Construim mult şi frumos”.

-14:40- ”Mândria de a fi cetăţean al României socialiste”.

– 15:00- Pauză. 

– 19:00- Telejurnal. 

– 19:30 –  „Congresul al XIV-lea. Congresul marilor victorii socialiste, programul partidului – program de muncă şi de viaţă al întregului popor”.

– 19:50- ”România în lume”.

– 20:10- ”Hotărârea Congresului al XIV-lea al partidului – mobilizator program de muncă întregul nostru popor”.

– 20:30- ”Copiii cântă patria şi partidul”.

– 20:50- ”Tinereţe-educaţie-spirit revoluţionar. Pregătirea politico-ideologică, componentă esenţială a educării revoluţionare a tinerei generaţii”.

– 21:10- ”Cu patria în inimi. Cântece patriotice revoluţionare”.

-21:40- Telejurnal.

-22:00- Închiderea programului. 

Pe lângă accesul aproape inexistent la informații reale, de cele mai multe ori, la ora 22, furnizarea energiei electrice era întreruptă, totul pentru binele comun al republicii. Dincolo de asta, exista și o altă strategie: fabricile și uzinele atât de înfloritoare în acea perioadă, începeau munca foarte devreme, așadar oamenii erau practic trimiși la somn cu forța, pentru a fi apți pentru o nouă zi de muncă.

Sursa foto: Facebook