Cum arată plaja Mamaia Nord după ciclonul care a devastat Vama Veche. ANM explică fenomenul + când se opresc ploile
Litoralul românesc a fost măturat de un ciclon devastator. A plouat cu putere în stațiunile de la noi, iar concediile turiștilor au fost distruse. Apa a luat tot ce i-a stat în cale, fie de pe străzi, fie de pe plaje. Chiar și așa, oamenii au încercat să se bucure de vacanțe și au ieșit de la cazări la o plimbare ori la o masă copioasă. Se pare că la Mamaia situația n-ar fi fost la fel de dramatică. Au fost chiar câțiva curajoși care au încercat apa mării. N-au ținut cont de valurile uriașe și s-au aruncat în larg.
Un ciclon a devastat Vama Veche și stațiunile de pe lângă. Ploaia puternică a măturat tot ce i-a stat în cale, iar parcările blocurilor din Mangalia au fost inundate. A fost prăpăd și pe străzi, pentru că n-au mai făcut față canalizările. A fost cod roșu de inundații, emis de ANM, lucru care a stricat vacanțele turiștilor. Mulți au încercat să se bucure în continuare de concedii. Au dat o fugă în Mamaia, unde situația n-a fost atât de gravă. A plouat și acolo, însă nu la fel de rău precum în Vama Veche ori Mangalia.
CITEȘTE ȘI: UPDATE prognoză Accuweather | Meteorologii anunță fenomene ciudate, începând cu 1 septembrie
Turiștii au preferat să se plimbe pe plajă, azi dimineață, la Mamaia, iar mai târziu chiar au ieșit pe șezlonguri. Ce-i drept, nu în număr extrem de mare, căci vremea le-a dat peste cap toate planurile. Conform surselor noastre, câțiva s-au aventurat în mare și n-au ținut cont de prezența valurilor uriașe. Au vrut să facă ultima „baie” din această vară, ținând cont că de mâine este oficial toamnă. Anotimpul răcoros a vrut să-și facă simțită prezența mai repede, așa că a stricat vacanțele românilor, din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor torențiale.
CITEȘTE ȘI: S-A EMIS MESAJ RO-ALERT. VREMEA FACE PRĂPĂD MAI MULTE JUDEȚE DIN ROMÂNIA
Când se vor opri ploile
Codul roșu de inundații a fost prelungit până mâine. A plouat în 12 ore cât pentru jumătate de an, după cum spun specialiștii de la stația meteo de la Mangalia, unde a fost înregistrată o cantitate record într-un timp destul de scurt.
„În ultimele ore s-a mai ameliorat vremea, ploile chiar au mai încetat în partea de sud est, s-au mai risipit și norii, a mai apărut soarele, dar în continuare rămânem cu coduri galbene și portocalii pentru partea de sud est a țării până mâine dimineață. Spre seară și în cursul nopții vom avea din nou reprize de ploaie, unele pot fi mai intense, intervale scurte de timp, motiv pentru care, până mâine la ora 10, zona costieră a județului Constanța rămâne sub cod portocaliu, iar restul județului Constanța și zona de litoral a județului Tulcea vor fi sub cod galben și aici se pot strânge 25 până la 40 de litri pe metru pătat.
Şi mâine o să mai avem parte de câteva reprize de ploaie, tot în partea de sud est a țării, sudul Moldovei, Bărăgan și Dobrogea, după care vremea se ameliorează total. Acest ciclon în sfârșit se mai oclude, cum spunem noi, și se mai retrage către sud, coboară către peninsula balcanică, chiar se va poziționa undeva între Grecia și Turcia, deci va urma în sfârșit o ameliorare a vremii”, a transmis Mihai Timu, meteorolog, potrivit Observator.
Specialistul ANM avertizează că astfel de cicloane sunt periculoase.
„Astfel de cicloane care se formează în Marea Neagră sunt periculoase, mai ales atunci când rămân blocate aici, așa s-a întâmplat în ultimele 48 de ore. Am avut un aer mai rece în altitudine provenit dinspre est, care s-a poziţionat deasupra mării calde, a generat acest ciclon la nivelul solului, care e foarte periculos, pentru că atunci când rămâne blocat ridică în atmosferă toată umezeala deasupra mării și o descarcă sub forma ploilor, iar unele dintre ele au fost averse torențiale azi-noapte.
Într-adevăr, nu a plouat constant cu aceeași intensitate. Am avut pe intervale scurte și peste 40-50 de litri pe metru pătrat.
De altfel, au fost acele nowcasting-uri de cod roșu, care au dublat avertizările generale. Așa se întâmplă de obicei. E adevărat că aici este un paradox la malul Mării Negre. Dacă ne uităm pe precipitațiile medii anuale dar și lunare, întotdeauna zona litoralului are cele mai scăzute valori, pentru că, într-adevăr, în multe intervale, pot fi săptămâni, uneori chiar și luni întregi când nu plouă.
Și iată, vine câte un ciclon din acesta, care aduce cantități foarte mari, cât ar trebui să plouă în acele trei luni se poate descărca într-o zi sau o noapte, așa cum s-a întâmplat în intervalul trecut”, a mai spus meteorologul, pentru sursa citată.
This browser does not support the video element.