Noi imagini remarcabile, obținute cu tehnologie de ultima oră, au dezvăluit chipul persoanei din viața reală, de acum mai bine de 1.700 de ani, care a inspirat conceptul de Moș Crăciun.
Oamenii de știință au folosit date provenind dintr-o analiză a craniului Sfântului Nicolae din Myra – a cărui înclinație pentru oferirea de cadouri a dat naștere legendei lui Moș Crăciun – pentru a „recrea” imaginea sa, scrie NEW YORK POST.
Sfântul Nicolae de Myra (care, conform tradiției, ar fi trăit între 15 martie 270 și 6 decembrie 343), cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari, a fost un episcop de origine greacă din orașul Patara din Anatolia (în prezent provincia Antalya, Turcia) în timpul perioadei timpurii a bisericii creștine, în timpul Imperiului Roman.
Se știu puține lucruri despre Sfântul Nicolae. Cele mai vechi relatări despre viața sa au fost scrise la secole după moartea sa și probabil conțin elaborări de natură legendară.
Datorită numeroaselor miracole atribuite intervenției sale, el este cunoscut și sub numele de Nicolae Făcătorul de minuni.
În diferite orașe și țări din Europa, Sfântul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților pocăiți, copiilor, berarilor, caselor de amanet, producătorilor de jucării, persoanelor necăsătorite și studenților.
Reputația sa a evoluat în rândul celor evlavioși, așa cum era obișnuit pentru sfinții creștini timpurii, iar obiceiul său legendar de a oferi cadouri secrete copiilor care se poartă frumos a dat naștere mai întâi personajului popular olandez Sinterklaas, iar de acolo folclorului lui Moș Crăciun ca bătrânul vesel, care călătorește cu sania și aduce jucării pentru copii.
(Citește și: Sylvester Stallone i-a spus soției sale că vrea să se despartă de ea printr-o scrisoare. „Jennifer, sunt un…”)
Sfântul Nicolae a fost inițial înmormântat în Myra, în Turcia de astăzi, dar oasele sale au fost mutate mai târziu în Bari, Italia, unde se află și astăzi.
„Mai întâi am reconstruit craniul în 3D folosind aceste date”, a spus autorul principal al studiului, Cicero Moraes.
„Am completat acest lucru cu tehnica de deformare anatomică, în care tomografia capului unei persoane vii este ajustată astfel încât craniul donatorului virtual să se potrivească cu cel al sfântului.”
„Portretul final este o interpolare a tuturor acestor informații, căutând coerență anatomică și statistică.”
Rezultatele studiului pe baza „proiecțiilor statistice” și a interpretării „artistice”, sfântul din secolul al IV-lea este înfățișat cu o frunte largă, buze subțiri și un nas rotund.
Imaginile 3D – disponibile aici – dezvăluie că fața episcopului este atât „puternică”, cât și „blândă”, a declarat Moraes.
„Craniul are un aspect foarte robust, generând o față puternică, deoarece dimensiunile sale pe axa orizontală sunt mai mari decât media”, a spus el.
„Această caracteristică, combinată cu o barbă groasă, amintește foarte mult de figura la care ne gândim când ne gândim la Moș Crăciun.”
Moraes a fost surprins să afle că imaginile obținute prin procedurile științifice se potriveau cu descrierile timpurii ale lui Moș Crăciun din literatură, cum ar fi poemul din 1823 „Twas The Night Before Christmas”, care îi descrie „obrajii roz”, o „față largă” și un „nas ca o cireașă”.
Studierea rămășițelor sfântului a dezvăluit, de asemenea, că suferea de artrită cronică la coloana vertebrală și pelvis și un craniu gros care probabil îi provoca dureri de cap frecvente, potrivit lui Moraes.
Oamenii de știință au spus că sfântul trăia probabil cu o dietă bazată în principal pe plante.
Studiul, co-scris de Cicero Moraes, José Luís Lira și Thiago Beaini, a fost publicat în revista OrtogOnLineMag.
(Citește și: Prințul Harry rupe tăcerea. Divorțează sau nu de Meghan Markle?)