Managerului Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a dezvăluit care este meniul unui pacient internat într-un spital. Postarea sa de Facebook prin care a anunțat situația a devenit virală. Este ireal cum din cei 11 lei internații ar trebui să primească trei mese pe zi.
Spitalele din România sunt un subiect sensibil pentru toți cei care au avut parte de o perioadă de internare. Paturile vechi, murdăria, tratamentele și mai ales mâncarea sunt aspecte care par a fi uitate de autorități.
Beatrice Mahler a făcut o postare pe Facebook prin intermediul căreia a arătat întregii țări cum arată meniul unui pacient internat. Aceasta explică imposibilitatea de a oferi un tratament alimentar corespunzător unui pacient cu doar 11 lei pe zi. De asemenea, a adus în discuție faptul că mărirea acestui buget a fost cu doar un leu, sumă care nu a modificat cu nimic situația din anii anteriori. (CITEȘTE ȘI: VIDEO Victor Ponta a dezvăluit planul prin care i-a luat lui Băsescu vila preferată de protocol: „Mi-au zis cei de la RA-APPS că-și pregătise vila ca să fie reședință…”)
„Pâinea noastră cea de toate zilele
Dă-ne-o nouă astăzi”
Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană…hrana din spitale.
În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.
Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.
Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.
Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav, cu UN LEU, astfel regimul comun trece de la 10 LEI la 11 LEI. Acel ” PLUS 1 LEU” deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc.
Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital.
E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează…
Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.
În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?
Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, vă las linkuri în primul comentariu, dar cum spuneam tema rămâne de actualitate.
Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?” (CITEȘTE ȘI: Câți bani câştigau băieţii de la 3 Sud Est la începutul carierei: „Noi am urcat nişte trepte, nişte etaje grele”)