Cu 33 de ani în urmă, o femeie din Australia a decis să recurgă la un regim alimentar neobișnuit: a ales să mănânce doar fructe – fără legume, fără carne, fără carbohidrați, fără lactate.
Pe bună dreptate, oamenii se pot întreba cum poate supraviețui cineva cu o dietă bazată exclusiv pe fructe, dar, potrivit lui Anne Osbourne, este în formă maximă, în ceea ce privește starea de sănătate.
Femeia în vârstă de 58 de ani, care este originară din Marea Britanie, dar locuiește în Australia din 2003, este o adevărată fructariană – adică o persoană care consumă doar fructe pentru a rămâne în viață, conform NEW YORK POST.
Fructarianismul (numit și crudivorism) este o formă de veganism ce se limitează la consumul fructelor plantelor sau ale arborilor.
Anne Osbourne a declarat că a început să fie interesată de această dietă unică încă din 1990.
„Interesul meu pentru această dietă a început după ce am participat la o discuție într-o cameră mică deasupra unui bar în Marea Britanie”, a declarat ea pentru o publicație australiană.
„Un fructarian din localitate pe nume David Shelley vorbea despre această dietă și, văzându-i energia, forma fizică și vitalitatea, m-a făcut să vreau să o încerc și eu. Am putut vedea că ceea ce făcea David funcționa foarte bine pentru el. Eram însărcinată la acea vreme cu fiul meu cel mare, așa că am făcut o tranziție treptată de la o dietă standard, la o dietă vegană generală și, în cele din urmă, la o dietă bazată pe fructe.
„În următorul an, am mâncat treptat mai multe fructe și mai puține alimente vegane gătite, până când am ajuns la o dietă 100% de fructe crude. Acum au trecut 33 de ani și nu am mai revenit la regimul dinainte niciodată.”
Anne Osbourne, care locuiește acum în orășelul Millstream din Queensland, Australia, a declarat că a mâncat o dietă britanică standard în copilărie, iar mama ei a fost crescută chiar într-o măcelărie.
„Carnea juca un rol important în copilăria noastră”, a spus ea.
„Mama era o bucătăreasă foarte bună și obișnuia să ne gătească acasă toate mesele. Tata obișnuia să cultive fructe și legume proaspete în grădina sa. Mâncam destul de sănătos și consumam foarte puține alimente procesate. Dar în ziua în care am plecat de acasă, la 19 ani, am devenit vegetariană. Un an mai târziu, am renunțat la toate produsele de origine animală și am îmbrățișat veganismul. Am observat imediat beneficiile pentru sănătate.
„Îmi amintesc că mi se tăia respirația și mi se strângea pieptul doar când urcam pe panta unui deal. Odată ce am devenit vegană, nu am mai simțit asta niciodată.”
Mâncarea dintr-o zi tipică pentru Osbourne constă într-o mare varietate de fructe proaspete care sunt cultivate local în zonă. De obicei ea mănâncă un singur tip de fructe la orele mesei, deoarece spune că acest lucru este mai ușor pentru sistemul ei digestiv.
„De obicei, beau două pahare mari de suc de portocale proaspăt stors după ce mă întorc de la alergarea de dimineață”, a explicat ea.
„Folosesc un storcător manual italian vintage din 1966. Acesta lasă înăuntru cea mai mare parte a fibrelor, dar creează un suc foarte fin.
„Mai târziu în cursul dimineții voi mânca cât de multe fructe de sezon doresc. Chiar acum, mă bucur de lucruri precum afine locale, papaya, pepeni și pepeni verzi.
„Pentru prânz, de obicei mănânc două sau trei avocado. Acest lucru adaugă niveluri bune de macro și micronutrienți în dietă.
„La cină, voi mânca o altă farfurie mare cu orice fruct de care am chef. Chiar acum, papaya sau afinele sunt mâncarea mea preferată pentru cină.”
Deși mănâncă astfel în majoritatea zilelor din an, Osbourne recurge la ceva puțin mai special pentru ocazii speciale, cum ar fi Crăciunul și zilele de naștere.
„Voi face un „tort” raw fructarian din fructe uscate și nuci organice, carob, nucă de cocos și suc de portocale pentru aceste ocazii speciale”, a spus ea.
„Când copiii mei erau mici, aveam petreceri mari și minunate cu prăjituri, sosuri și figurine de omuleți din fructe. Era atât de distractiv”.
(Citește și: Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Globurile de Aur. Ce mesaj emoționant a transmis pentru România)
Dieta fructariană a atras mult timp critici din partea profesioniștilor din domeniul sănătății, care o consideră prea bogată în zahăr și lipsită de toate substanțele nutritive necesare pentru o sănătate optimă.
Potrivit Clinicii Cleveland, acest regim poate fi periculos pentru cei care suferă de diabet sau de afecțiuni pancreatice și renale din cauza cantității mari de zahăr.
De asemenea, există îngrijorări cu privire la nivelurile scăzute de vitamina B12, calciu, vitamina D, iod și acizi grași omega-3, care pot duce la anemie, oboseală, letargie și disfuncții ale sistemului imunitar.
Din fericire pentru Osbourne, ea susține că starea ei de sănătate nu a fost niciodată mai bună de când urmează o dietă raw fruitarian.
Ea consideră că acest lucru se datorează faptului că mănâncă doar produse de bună calitate, cultivate în soluri bogate în nutrienți.
„Tipul de sol în care sunt cultivate fructele are un impact direct asupra beneficiilor pentru sănătate ale fructelor”, a spus ea.
„Solul este atât de important pentru conținutul de minerale din produse. Solurile deficitare și încărcate cu substanțe chimice pot duce la produse deficitare și, prin urmare, la deficiențe în organism.
„Sănătatea mea este excelentă. Alerg aproximativ 50 de km pe săptămână și merg regulat pe jos 13 km în oraș. Fac multă muncă fizică în grădină.
„Ultima dată când mi-am făcut analizele de sânge, totul era în limite normale, iar medicul a spus că am cele mai bune niveluri de colesterol pe care le-a văzut vreodată în ceea ce privește raportul HDL/LDL.
„Am o energie extraordinară, orice rană sau leziune se vindecă foarte repede și am trecut prin menopauză fără niciun simptom negativ.
„Părul și unghiile îmi cresc foarte repede, iar sistemul meu imunitar este foarte eficient. De asemenea, nu am fost niciodată anemică în testele de sânge.”
Anne Osbourne spune că această dietă i-a schimbat viața, dar ea recunoaște că nu toată lumea se va simți excelent cu același regim.
Cu toate acestea, ea încă mai crede că toată lumea ar putea să mănânce un pic mai multe fructe în viața lor de zi cu zi.
„Nu trebuie să fii un fructarian pentru a trage foloase de pe urma fructelor”, a spus ea.
„Atunci când doar un fruct pe zi a fost introdus în alimentația zilnică a elevilor, fără nicio altă modificare a regimului alimentar, s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește rezultatele lor școlare, cât și comportamentul lor.
„Cred cu adevărat că a mânca mai multe fructe de bună calitate îți poate îmbunătăți cu adevărat viața într-un mod de necrezut.
„Cu toate acestea, această dietă nu este pentru toată lumea. Trebuie să fiți pregătiți pentru ea, fizic, emoțional și mental. Trebuie să investești în fructe de foarte bună calitate, cele de la supermarketul local probabil că nu sunt suficiente.
„Și trebuie să aveți încredere în dietă, dar nu o credință oarbă. Faceți cercetări și citiți pentru a vedea dacă un stil de viață fructarian este pentru dumneavoastră.”
(Citește și: Reacția virală a unei turiste din Republica Moldova, după ce a ajuns pe pârtia din Vatra Dornei: ”Pentru prima dată!”)