În ultimii ani tehnologia a avansat considerabil, iar inovațiile aduse îi lasă pe mulți cu gura căscată. Iar asta s-a întâmplat și recent, după ce o echipă de oameni de știință din Japonia a dezvăluit un robot care a fost creat cu piele umană reală. Acesta a primit numele de „fața viitorului” și deschide drumul noilor generații de roboți care pot ajunge să semene perfect cu oamenii.
Cercetătorii sunt pe cale să creeze roboți care seamănă atât de bine cu oamenii încât nu mai poți face diferența. Inovația vine de la Universitatea din Tokyo și promite să revoluționeze modul în care roboții pot interacționa vizual cu oamenii, potrivit newscientist.com.
Recent, o echipă de cercetători din Japonia a făcut furori. Condusă de profesorul Shoji Takeuchi, echipa a dezvoltat o metodă de a atașa piele artificială vie pe suprafețe complexe și în mișcare, precum fața unui robot.
Concret, cercetătorii s-au inspirat din structura pielii umane și au reușit performanța de a recrea ligamentele care ancorează pielea de structurile subiacente. Pielea artificială a fost creată în laborator din celule vii și are proprietăți asemănătoare cu cele ale pielii umane, inclusiv capacitatea de regenerare în cazul unor mici tăieturi
Astfel, oamenii de știință mizează de acum în acolo pe roboți care vor arăta tot mai asemănător cu oamenii. În cazul robotului botezat „fața viitorului”, cercetătorii au făcut mici găuri în suprafața acestuia, găuri care au fost apoi umplute cu un gel pe bază de colagen. Mai apoi, peste stratul de gel s-a aplicat pielea artificială. Aceasta este fixată astfel ferm, dar permite și mișcări naturale fără a se rupe sau dezlipi.
Așadar, deși prototipul actual este departe de a arăta realist, cercetătorii sunt de părere că această tehnologie deschide calea către realizarea de roboți umanoizi cu expresii faciale convingătoare. Echipa din Japonia nu are de gând să se oprească aici, profesorul Shoji Takeuchi spune că următorul pas o să fie integrarea de mușchi artificiali sofisticați sub această piele, pentru a permite expresii faciale complexe și realiste.
Mai mult, pe lângă faptul că roboții vor arăta mult mai realistic, oamenii de știință spun că pielea umană pentru roboți ar putea revoluționa inclusiv industria cosmetică. Se pare că această cercetare ar putea aduce beneficii în domenii precum studiul îmbătrânirii pielii, dezvoltarea de produse cosmetice, dar și în chirurgia plastică.
(VEZI ȘI: ÎNMORMÂNTARE CU AJUTORUL CODULUI QR. PROCESELE FUNERARE INTRĂ ÎN ERA TEHNOLOGIEI)