Cum arată clădirea de 7,5 milioane de euro din centrul Capitalei. Palatul era celebru în urmă cu şase ani, însă acum e în paragină
Vremurile în care oamenii dormeau în maşină şi stăteau la cozi interminabile ca să poată ajunge în faţa unui angajat al Ambasadei SUA au apus. Clădirea de pe Strada Batiştei, în sine spaţioasă, dar insuficientă pentru sutele de oameni care veneau să îşi obţină mult-dorita viză pentru America, a fost “abandonată”, încă din 2011, când ambasada şi-a mutat sediul în zona Băneasa. (NU RATA, AICI: Surpriză: ce român a fost decorat de americani în acest an! Mesajul lui Michael Pompeo, directorul CIA)
La începutul anului trecut, fosta clădire a ambasadei americane, care a fost construită în 1936, a fost scoasă la vânzare, iar preţul era de 7,5 milioane de euro. Imobilul se compune din 16 camere la parter, 17 camere la etajul 1 şi două încăperi în pod. De asemenea, la subsol se mai găsesc 16 camere. (VEZI ŞI: Cum a ajuns în paragină imperiul milionarilor Micula! Şi-au scos hotelurile la mezat şi…)
O clădire plină de istorie
Edgar Mavrocordat, diplomat român, a fost reprezentantul României la Viena în perioada 1911-1916. El descindea din ramura moldoveană nobilă a familiei Mavrocordaţilor, fiind strănepotul lui Constantin Mavrocordat (1711-1769), domnitor regent în mai multe rânduri în Ţările Române.
În cadrul unei audienţe speciale solicitate Ministerului de Externe Austro-Ungar, a înmânat în seara zilei de 27 august 1916 nota prin care România declara formal război Imperiului Austro-Ungar, pentru „înfăptuirea unităţii sale naţionale”.
Nota a fost primită de secretarul de serviciu la Ministerul de Externe, deoarece ministrul de externe austro-ungar, Stephan Burian, lipsea.
Vila din Strada Batiştei a fost gata la doi ani după moartea diplomatului, potrivit site-ului bucurestiivechisi noi. În perioada regimului comunist a adăpostit Şcoala Tehnică de Petrol-Chimie, până în 1964, când a devenit sediul Ambasadei SUA, după ridicarea legaţiei la acest rang. În 1966, au avut loc proteste în faţa clădirii, împotriva intervenţiei americane din Vietnam. În 2011, Ambasada SUA s-a mutat într-un sediu nou în zona Băneasa, iar Vila Edgar Mavrocordat a fost trecută de Guvern în proprietatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În 2016, a fost scoasă la vânzare cu preţul de 7,5 milioane de euro.
(I.D.)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)