Casa lui Mircea Dinescu din județul Dolj atrage foarte mulți turiști. Cu un aer tradiționalist, conacul de la Cetate reușește să de facă remarcat. Iar emblematicul poet român s-a retras de câțiva ani acolo.
Mircea Dinescu, în vârstă de 73 de ani, a ales să se retragă undeva departe de zgomotul orașului, într-o casă, deschisă și pentru turiști, numită Portul Cultural Cetate. Conacul este amplasat în județul Dolj, într-o zonă superbă. Inițial, construcția a fost ridicată peste un vechi port cerealier care fusese abandonat. După renovare, s-a transformat într-o locație dedicată culturii și artei. Iar cei interesați îi pot trece pragul. În plus, aici au loc training-uri, conferințe sau întâlniri artistice și culturale.
Citește și: UNDE LOCUIEȘTE, DE FAPT, CTP, INTRANSIGENTUL GAZETAR ROMÂN. JURNALISTUL NU ȘI-A CUMPĂRAT O CASĂ DE FIȚE
Casa lui Mircea Dinescu este amplasată într-o zonă liniștită, perfectă pentru cei care iubesc natura și vor să redescopere pacea interioară. Situată la 3 kilometri de sat, locația este înconjurată de păduri. Astfel, se poate respira aer curat.
Conacul de la Cetate este deschis pentru turiști și are o capacitate de aproximativ 40-50 de oameni, care se pot caza atât în camere individuale, cât și în apartamente spațioase. De asemenea, este o locație perfectă pentru conferințe, workshop-uri sau alte evenimente și petreceri private organizate de persoane fizice, grupuri sau firme.
Casa a găzduit tabere de artiști din 1998 până în 2007, atunci când au fost realizate și renovările. Ideea a pornit de la fundația înființată de Mircea Dinescu în 1994, Mircea Dinescu Poetry Foundation, al cărui scop principal era acela de a susține artiștii. Astfel, au existat colaborări cu oameni din domenii diverse, precum teatru, muzică, cinematografie sau arte plastice.
În apropiere de află și o plajă amenajată special pentru turiștii care doresc să se bucure de apă, nisip și liniște. Umbreluțele din stuf oferă un peisaj sublim și mulți aleg să vină aici pentru a se relaxa, alături de prieteni sau de familie.
Un alt aspect important de precizat este legat de mâncarea tradițională pe care turiștii o pot încerca. Rețetele sunt inspirate din secolul al XIX-lea, cea mai cunoscută dintre ele fiind cea de sarmale, cu carne de gâscă, porc și vițel. Sunt fierte în vin „nobil”, așa cum prefera să mănânce și scriitorul Mihail Sadoveanu.