Privelistea care o ofera Capitala este magnifica, mai ales daca este vazuta de la o inaltime de peste 130 de metri. Reporterii CANCAN s-au catarat pe cea mai mare cladire din oras si au surprins imagini de neuitat.
Cladirea impozanta din Nordul Capitalei, in care abia ce s-au mutat primii „chiriasi”, este cea mai inalta din tot orasul, iar structura sa este conceputa ca una „verde”.
Daca te uiti de jos, ti se pare ca daca ajungi in varf poti sa atingi cerul si sa strangi in pumn norii. Totul se intampla foarte repede. Lifturile ultra rapide strabat sase metri intr-o secunda si, odata ajunsi in varf, privelistea ne lasa fara suflare. Nici o alta cladire nu iti blocheaza vederea, iar daca cerul este senin poti zari Muntii Carpati.
Una dintre cele mai interesante privelisti este cea dinspre parcul si Lacul Herastrau.
De-acolo, de foarte sus, poti vedea cu usurinta cele mai importante repere ale Bucurestiului, precum Arena Nationala, Casa Presei, Lacul Morii, Casa Poporului, Pasajul Basarab, Intercontinentalul si multe altele.
„Ascunsi” in pamant inca 60 de metri
De altfel, in viitorul apropiat in ultimele doua etaje vor fi amenajate un centru de conferinte si un sky-bar, iar la parter si primul etaj va exista cate o cafetarie.
Cea mai impozanta cladire din Capitala, Sky Tower, are 137 de metri si 36 de etaje plus unul tehnic, iar pentru intreaga cladire s-au folosit in total 50.000 metri cubi de beton si 8.300 tone de otel. De altfel, cu tot betonul folosit in cladire s-ar putea construi 400 de case de dimensiuni medii, iar daca s-ar pune cap la cap barele de otel s-ar ajunge la o lungime de 4.453 kilometri. Suprafata totala a geamurilor, 17.250 de metri patrati, iar acestea permit intrarea luminii, dar retin caldura in exterior. Ritmul de construire a fost unul halucinant, un etaj in cinci zile.
Investitia depaseste 100 de milioane de euro, iar numai cablurile insumeaza 2.000 de kilometri si 12.000 corpuri de iluminat. Pe langa cei 137 de metri inaltime, in subetran se „ascund” inca 60 de metri, mai exact 40 la suta din inaltimea imobilului. De altfel, sub pamant mai sunt cinci subsoluri cu peste 5.000 de metri patrati fiecare. (fotografii MIHAI POP)(Alex Saulea)