Primul tur al alegerilor prezidențiale în România va avea loc duminică, pe data de 24 noiembrie 2024. Românii sunt așteptați la urne, să voteze candidatul pe care-l vor la Cotroceni. Cum arată buletinul de vot cu care ne vom alege președintele?
UPDATE: Peste 45.000 de români din Diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. În străinătate, votarea a început de vineri și durează trei zile. Dintre aceștia, 23.636 au fost bărbați și 22.097 femei.
Știrea inițială:
Românii își vor exercita dreptul la vot în cursul zilei de duminică, 24 noiembrie 2024. Cetățenii țării noastre au datoria de a-și alege viitorul președinte și o pot face doar dacă merg la vot. Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Sunt 14 candidați pe buletinele de vot, însă unul dintre ei a declarat public că se retrage. Este vorba despre Ludovic Orban, care a ales să renunțe la poziția lui și să o susțină pe Elena Lasconi. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc mâine.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale are loc pe data de 8 decembrie 2024, când vor intra doar primii doi candidați clasați pe pozițiile fruntașe în primul tur al alegerilor.
CITEȘTE ȘI: Câte buletine de vot trebuie să ștampileze românii la alegerile de duminică, 24 noiembrie 2024
Ordinea candidaților la alegerile prezidențiale din primul tur de pe 24 noiembrie 2024 a fost anunțată de Biroul Electoral Central încă din luna octombrie. Astfel, ordinea candidaților pe buletinele de vot este următoarea:
Poți descărca buletinul de vot de AICI
CITEȘTE ȘI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. VOTUL A ÎNCEPUT ÎN DIASPORA, CU ALEGĂTORII DIN NOUA ZEELANDĂ
Ludovic Orban s-a retras, zilele trecute, din cursa pentru prezidențiale. Acesta a ales să o susțină pe Elena Lasconi. El ocupa poziția 10 pe buletinul de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Am luat decizia să continuăm campania electorală pentru prezidenţiale, dar să fie pentru susţinerea Elenei Lasconi. Am intrat cu încredere şi speranţă în acesată competiţie, susţinut de oameni de bună credinţă. Sunt un om realist, care ştie exact care este situaţia politică şi ştie când să facă un pas lateral sau înapoi”, a transmis Ludovic Orban, în dezbaterea organizată de Digi24 şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Candidatul Forței Dreptei la alegerile prezidențiale din 2024 s-a retras din cursă. Orban a dat de veste c-o susține pe Elena Lasconi, să ajungă la Cotroceni. Mulți români s-au întrebat ce se întâmplă cu buletinele de vot acum, după ce politicianul a anunțat că se retrage.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că în cazul lui Orban este vorba doar despre o declarație politică, care nu va influența desfășurarea alegerilor și rezultatul votului. În urmă cu 4 zile, Toni Greblă menționa că AEP şi BEC nu au primit vreun document din partea unui competitor legată de retragerea din cursa prezidenţială.
„Legea prevede un anume interval de timp în care competitorul politic poate să își retragă candidatura după expirarea acestui termen tipărirea buletinului de vot, transportul buletinelor de vot în județe. Acest lucru nu mai influențează desfășurarea votului, astfel încât buletinul de vot va cuprinde și numele competitorului politic. În centralizarea până la Biroul Electoral Central se va păstra această structură, adică inclusiv cu numărul voturilor exprimate în favoarea competitorului care s-a retras.
Până la stabilirea rezultatului definitiv al votului, acele voturi nu vor putea influența, nu vor profita niciunui alt competitor, pentru că vor fi desemnați participanți în turul doi competitorii care au obținut, în ordine de screscătoare cele mai mari primele două valori ale numărului de voturi exprimate în favoarea acestora.
Practic nu are nicio importanță în ceea ce privește desfășurare a votului și stabilire a rezultatului votului. Mâine, dacă îşi schimbă opinia, poate să participe în continuare la alegeri”, a transmis Toni Greblă, conform euronews.ro
Legea 370/2003 arată cum sunt tipărite buletinele de vot: „Buletinele de vot se imprimă de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”, cu litere de aceeaşi mărime şi aceleaşi caractere şi cu aceeaşi cerneală, în atâtea exemplare câţi alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente, cu un supliment de 10%, la care se adaugă numărul estimat al buletinelor de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate.
În acest sens, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) comunică Biroului Electoral Central (BEC) numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate”.