Un singur român suferă de progeria, o afecțiune genetică foarte rară, care se manifestă prin îmbătrânire prematură. Boala afectează un copil din patru milioane de nou-născuţi, iar simptomele apar de la vârste fragede. La debutul școlii, acestor micuți le cade deja părul și au pielea zbârcită, suferă de arteroscleroză, osteoporoză sau artrită și alte boli caracteristice bătrânilor.
Această boală este foarte rară, iar cei afectați, chiar dacă au vârste fragede, ajung să arate ca oamenii bătrâni.
”Este vorba de un băiat de opt ani care se află în evidența colegilor noștri din Iași și care este ca un om de 60-70 de ani. Pacienții, dacă ajung la vârsta de adult tânăr, au toate organele uzate ca la o sută de ani”, a precizat prof. dr. Maria Puiu, șefa disciplinei de Genetică de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” (UMF) Timișoara și președinta Consiliul Național pentru Bolile Rare, informează renasterea.ro.
Citește și: DE CE BOALĂ SUFERĂ CABRAL IBACKA. PREZENTATORUL DE LA PRO TV A RECUNOSCUT TOT
Din păcate, progeria face parte din categoria bolilor foarte rare, iar un tratament adecvat – cel puțin la nivelul României – nu există încă. Există, totuși, unele speranțe, fiindcă a fost inclus un Plan Național de Boli Rare în Strategia Națională de Boli Publice.
”În ultimii ani, datorită eforturilor majore ale asociațiilor de pacienți și ale specialiștilor, Planul Național de Boli Rare a fost inclus în strategia Națională de Sănătate Publică, fapt ce creşte speranţa de a îmbunătăți calitatea îngrijirii acestor pacienți! Printr-un Ordin al Ministerului Sănătății, la sfârșitul anului 2013 s-a înființat Consiliul Național pentru Bolile Rare (CNBR), organism ştiinţific interdisciplinar format din experţi în domeniul bolilor rare, cu atribuții în coordonarea metodologică și științifică din acest domeniu. Acest consiliu este coordonat de specialiști din Timișoara, motiv de mândrie și de responsabilitate pentru comunitatea medicală”, a precizat prof. dr. Maria Puiu. (Net NELIMITAT la 5 euro)
Citește și: ȘOC LA CASA REGALĂ. REGINA ELISABETA II, ÎN STARE GRAVĂ. MEDICII AU FĂCUT ANUNȚUL TULBURĂTOR DESPRE AMPUTARE
„Strania poveste a lui Benjamin Button”, regizat de David Fincher, a primit trei premii Oscar (din 13 nominalizări!). În 2009, a obținut Oscar pentru Cel mai bun machiaj, pentru Cele mai bune efecte vizuale și pentru Cea mai bună scenografie. În același an, filmul a mai fost distins la Premiile Bafta pentru Cele mai bune efecte vizuale, pentru Machiar și hairstyle și pentru Scenografie.
„M-am născut în condiții neobișnuite”. Așa începe „Strania poveste a lui Benjamin Button”, povestea unui om născut bătrân, în anii sfârșitului Primului Război Mondial (1918) și care moare copil, în pragul secolului 21.
Filmul „Strania poveste a lui Benjamin Button”, inspirat de romanul lui F. Scott Fitzgerald, ne poartă prin viața unui om. Însă, chiar dacă acțiunea se derulează în aerul hollywoodianului fantastic și misterios, povestea te prinde și aproape că devine credibilă. Un copil care se naște bătrân și care, pe măsură ce anii se scurg, în loc să îmbătrânească, întinerește.