Starea de urgență nu va mai fi valabilă din 15 mai, moment în care unele restricții vor fi relaxate. Restaurantele, barurile și cafenelele rămân cel puțin până pe 1 iunie închise, potrivit anunțului făcut luni de Ludovic Orban. Proprietarii speră totuși că Guvernul le va permite să deschisă măcar terasele, unde riscul de răspândire a virusului este mai scăzut. Promit că oamenii vor fi protejați corespunzător, prin diverse metode.
Spre exemplu, proprietarul unei terase din centrul vechi al Constanței ia în calcul protejarea fiecărei mese cu baloane din plastic, pe care le utiliza pe timp de iarnă, însă doar dacă acestea reușesc să mențină o temperatură optimă înăuntru, anunță stirileprotv.ro. Totodată, între mese va fi păstrată o distanță de trei metri și cel mult șase persoane la aceeași masă.
Asta nu este însă tot. “Luăm în calcul şi un tunel dezinfectant. După ce vedem planul concret emis de către cei din guvern, vedem ce măsuri vom adopta pe parcurs”, a spus Gelu Dicu, administratorul unei terase.
Idustria HORECA este printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, iar cei din domeniu au pus la cale un plan pentru a evita falimentul, ce va fi înaintat, pe 5 mai, către ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Totodată, reprezentanții teraselor și restaurantelor vor avea în această săptămână negocieri cu Guvernul pentru redeschiderea unităților.
”Propunem trei pași pentru redeschiderea restaurantelor, începând mai întâi cu terasele. Ca dată, dorim să fie cea de 15 mai, când Guvernul a promis că ar putea relaxa aceste măsuri. În această perioadă ne propunem o distanțare socială, măsuri de securitate sanitară în locațiile noastre, precum și o reașezare, o rearanjare a locațiilor. Dacă toate lucrurile evoluează bine, după două săptămâni am dori ca pasul următor să se adreseze și interiorului restaurantelor”, a declarat președintele patronalului Horeca, Daniel Mischie, potrivit antena3.ro.