“Cum am facut primul milion”. Povestea spusa judecatorilor de fostul patron al defunctei “Poli” Timisoara, Marian Iancu!
Marian Iancu a explicat ca in momentul cand a luat RAFO, rafinaria era era un morman de fiare vechi El a preluat-o la acel moment, a pus-o pe picioare.
“Am avut capacitatea financiara de a baga marfa la foc continuu ca sa functioneze societatea si astfel productivitatea ei a crescut, am reusit sa plateasc datoriile catre statul roman, astfel ca RAFO a fost prima societate in faliment, macrointreprindere care si-a platit datoriile in cursul procedurii de insolventa ca si societate pe reorganizare judiciara.” a declarat omul de afaceri
Crede ca elvetienii I-au facut dreptate
Mai departe, Marian Iancu a povestit ca banii pe care i-a castigat i-a investit in alte companii din Elevetia asupra carora statul roman a vrut sa puna sechestru in 2007. “Elvetienii au descoperit in cadrul unei proceduri care a durat un an si jumatate ca banii respectivi nu provin din spalare de bani si nu se face cu ei spalare de bani , astfel ca I-au deblocat. Este vorba de 18 milioane de euro” a precizat Iancu
“Procurorii mi-au luat toate masinile, nu mai am cu ce sa merg”
Afaceristul s-a plans de masurile “excesive” ale procurorilor, care I-au indisponibilizat toate autoturismele inregistrrate pe firma “Sunt 13 masini, nu mai am cu ce sa merg, iar anchetatorii vor sa le si ridice” a spus Iancu.
Instanta l-a audiat si pe fiul lui Marian Iancu, Emil, care a aratata ca a studiat in Elvetia afacerile, detine acolo doua firme ale caror mijloace au fost si ele indisponibilizate de anchetatori. “Ni s-a blocat activitatea pentru ca lucram cu fonduri europene, in agricultura” a explicat fiul omului de afaceri
Prejudiciu de un trilion de lei vechi
In prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, Marian Iancu a fost condamnat la zece ani de inchisoare In acelasi dosar au mai fost judecati fratele lui Marian Iancu, Octavian, care a fost condamnat la 9 ani de inchisoare, si fostul sef al companianei VGB, Constantin Margarit, care a primit o pedeapsa de 8 ani.
Acestia, dar si alte persoane, au fost acuzati ca prin grupul de firme RAFO au adus un prejudiciu de peste un trilion de lei vechi statului, respectiv 10-20% din PIB-ul Romaniei. Potrivit procurorilor, In perioada martie 2000-decembrie 2003, Alexandru Iancu, Octavian Iancu, Constantin Margarit si Mazhar Kadri Basaran, in calitate de administratori ai firmei SC VGB IMPEX SRL Bucuresti, au coordonat si determinat incheierea fictiva a unor documente de achizitii a unor produse petroliere, emise pentru aceasta societate de sapte societati comerciale, asimilate ca si comportament „firmelor fantoma”.
M.Niculescu