Nu știi exact care este vechimea ta în muncă și ai vrea să afli cât mai ai până la pensie? E relativ simplu. Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
Pentru a ieși la pensie, nu este importantă doar vechimea scrisă în cartea de muncă, ci și vârsta, de minim 63 ani pentru femei, respectiv 65 pentru bărbați.
Iată ce trebuie să faci, mai exact, ca să poți accesa site-ul oficial și să afli cum stai cu vechimea în muncă.
(VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU VÂRSTA DE PENSIONARE. LEGEA PENSIILOR VA FI MODIFICATĂ)
Pentru a vă face un cont, trebuie să completați un formular cu datele personale (numele, prenumele, CNP-ul, adresa de e-mail, adresa actuală, actul de identitate).
Ulterior, trebuie să printați formularul, pe care va trebui să îl semnați olograf.
După ce ați semnat documentul, va trebui să faceți un drum până la casa teritorială de pensii. Acolo veți merge cu formularul semnat și actul de identitate.
După aprobare, veți primi datele de acces (numele de utilizator și parola) pe adresa de e-mail specificată în formular.
Odată primite datele, vă veți putea autentifica pe site-ul CNPP. După autentificare, în meniul din stânga paginii, trebuie să accesați butonul „Datele mele din sistemul public de pensii”.
„Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.
Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).
Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, se arată pe site-ul cnpp.ro.