CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, imagini inedite, care reflectă modul în care țara noastră a trecut peste prima zi în care a fost decretată starea de urgență. În timp ce străzile, mijloacele de transport în comun și cafenelele au fost mai mult goale, studiourile de videochat și farmaciile din București au ”lucrat” intens. (CITEȘTE ȘI: BIANCA ÎL DENUNȚĂ PE ALEX BODI: ”M-A BĂTUT RĂU DE TOT ÎN MAȘINĂ!”)
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în România s-a decretat, luni, 16 martie, starea de urgență, din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând din prima zi a săptămânii, se instituie starea de urgență pe teritoriul țării, pentru o perioadă de 30 de zile.
″Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.
CANCAN.RO a observat îndeaproape cum au reacționat cetățenii din București în prima zi în care s-a instituit starea de urgență. Astfel, reporterii site-ului nr.1 din România s-au perindat prin mai multe zone din Capitală. (NU RATA: CUM FUNCŢIONEAZĂ BĂNCILE PE TIMPUL STĂRII DE URGENŢĂ)
Primul obiectiv ”vizitat” de reporterii site-ului nr.1 din România a fost stația de metrou Aurel Vlaicu, care, de aproximativ doi ani, este declarată cea mai aglomerată stație din București. Dacă, în mod normal, aici este ”furnicar” de oameni, astăzi numărul călătorilor era echivalent cu degetele de la o mână. (NU RATA: FOSTUL SOȚ ÎI CERE BIANCĂI MAȘINA ÎNAPOI: ”O SĂ PRIMEASCĂ ÎNȘTIINȚARE DE LA AVOCATUL MEU!”)
”Oamenii ezită să mai circule cu metroul, iar firmele din zonă au ales să-și țină angajații acasă. Nici urmă de corporatiști în zilele astea”, ne-a declarat unul dintre angajații de la metrou.
Într-un decor de epocă, păstrând ascunsă multă istorie a Bucureștiului de altădată, Centrul Vechi reprezenta până astăzi punctul zero al distracției din Capitală. Dar de când a fost decretată starea de urgență, pe Liscani și pe străzile adiacente abia zărești câte un om. Majoritatea localurilor au tras obloanele de frica coronavirusului, iar cele câteva cafenele deschise așteaptă în zadar clienții. (NU RATA: AVERTISMENTUL CERCETĂTORILOR: IBUPROFENUL AGRAVEAZĂ INFECȚIA CU NOUL CORONAVIRUS?!)
”Zici că a fost Apocalipsa. Niciodată n-am văzut Centrul Vechi atât de gol. De mâine nici noi nu cred că mai venim la muncă. O să stăm acasă”, ne-a declarat un angajat al unei cafenele.
Dacă la metrou ori pe stradă abia vedea vreun om, ceva forfotă am găsit la unele farmacii din București, acolo unde câteva persoane stăteau cuminți la coadă, păstrând distanța și așteptând să le vină rândul.
Contrar tuturor așteptărilor, reporterii CANCAN.RO au găsit și un business care, în această perioadă, pare să funcționeze la capacitate maximă. În fața unuia dintre studiourile de videochat din Capitală, câteva angajate păreau că fac planul de bătaie, într-o pauză scurtă, de o țigară. (NU RATA: IULIA VÂNTUR, DATĂ ÎN JUDECATĂ ÎN ROMÂNIA! RISCĂ SĂ PIARDĂ ”ZESTREA” PE CARE I-AU PREGĂTIT-O PĂRINȚII)
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
Președintele României decretează:
Art. 1.– Se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile.
Art. 2. – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4):
Art.3. – În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată prevăzute în anexa nr. 1.
Art. 4. – (1) În scopul prevăzut la art. 2 se stabilesc măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală prevăzute la pct. 1-7 din anexa nr. 2 se dispun de ministrul afacerilor interne sau de înlocuitorul legal al acestuia, cu acordul prim-ministrului, prin ordonanță militară.
(3) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală, prevăzute la pct. 8 din anexa nr.2 se dispun de către Ministerul Afacerilor Interne, prin ordin al secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență sau înlocuitorul legal al acestuia.
(4) Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală se dispun potrivit alin. (2) și (3) potrivit evaluării realizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului, pe baza următoarelor criterii:
(5) Conducerea aplicării măsurilor stabilite prin ordonanțele militare sau prin ordinul prevăzut la alin.(3) revine Ministerului Afacerilor Interne.
Art. 5.- (1) Coordonarea integrată a măsurilor de răspuns cu caracter medical și de protecție civilă la situația de urgență generată de COVID-19 se realizează de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu celelalte instituții implicate în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.
(2) Măsurile dispuse pentru prevenirea COVID-19 ca urmare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sunt aplicabile și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 6.- Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite prin prezentul decret și prin ordonanțele emise de ministrul afacerilor interne.
Art. 7.– Instituțiile sprijină structurile Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea acestuia, în îndeplinirea misiunilor, conform legislației în vigoare.
Art. 8.- Prezentul decret se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și intră în vigoare la data publicării.
Art. 9.- Prezentul decret se transmite Parlamentului în vederea exercitării atribuției prevăzute de art. 93 alin. (1) din Constituție.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)