Cum a scapat “Ivanescu” de titulatura de “turnator la securitate”. Irinel Columbeanu era afemeiat si…
Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, ca Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al fostei Securitati. Instanta a respins ca neantemeiata actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Interesant este modul in care milionarul de la Izvorani si-a construit apararea.
Acuzatiile CNSAS au fost dure, dar reprezentantul institutiei a abordat procesul cu prea putine argumente el bazandu-se mai mult pe teorie. CNSAS a exclus din start posibilitatea ca Irinel Columbeanu sa nu fi constientizat starea de pericol la care ii expunea pe cei denuntati sustinand ca “regimul comunist nu tolera astfel de opinii ale celor denuntati”.
Mai mult, milionarul afirma in tinerete despre cei denuntati ca au atitudini profund anticomuniste, astfel cetatenii romani fiind expusi in plus repercusiunilor. Aparatorul institutiei nu a exclus nici ipoteza conform careia si cetatenii straini ar fi putut fi denuntati de collaborator, motiv pentru care au cerut admiterea actiunii si declararea oficiala a lui Irinel Columbeanu de colaborator al securitatii. Abia acum a inceput show-ul cu toate ca din sala au lipsit atat Irinel cat si “prietenul” sau, controversatul “Ivanaescu”.
Avocata celui incriminat a avut o pledoarie de senzatie in care a expus magistratilor in ce a constat “turnatoria” lui Ivanescu. “Erau falsi informatori cu acte in regula care formau o retea pentru a se realiza norma de securisti. Irinel Columbeanu a parasit teritoriul national la 15 ani pentru ca a fost privilegiat, era copilul cui trebuia. Pana in 1982, clientul meu a vazut America de trei ori. Mai mult, a calatorit prin toata Europa, motiv pentru care vorbeste cinci limbi straine.
Columbeanu nu avea nevoie sa dea cu subsemnatul pentru ca avea tot ce isi putea dori. Masini, bani si calatorii in strainatate. In sesizare se povesteste despre o borstea primita cadou, dar clientul meu nu avea nu avea nevoie de un astfel de accesoriu din piele, practice evita sa aiba de a face cu oameni de proasta calitate. Daca vreti, sunt facute anumite declaratii cu privire la diferiti agenti secreti ai altor tari. Deci “Ivanescu”, desi nu mi este client, nu a dat informatii despre cetatenii romani. In acea perioada, Irinel Columbeanu era preocupat doar de manechine, masini si haine”, a conchis avocata milionarului.
Conform acuzarii, in afara notelor informative care vizau agentii straini, Irinel Columbeanu ar fi “turnat” mai multi apropiati, printre care familia creatoarei de moda Doina Levinta, Puiu Popoviciu si Radu Dimofte. Columbeanu ar fi fost recrutat de Securitate pe 15 octombrie 1980, in “baza sentimentelor patriotice”, pentru ca “a dat dovada de sinceritate si pentru ca are calitati in ceea ce priveste munca informativa”. Decizia Curtii de Apel nu este definitiva, ambele parti putand face recurs la instanta suprema.
Claudiu Valimareanu