Cum a reușit un elev să intre la liceu cu media 1.55! Unde s-a înregistrat situația fără precedent
Elevii care au absolvit ciclul gimnazial și au susținut Evaluarea Națională au avut posibilitatea de a se înscrie la licee. După ce rezultatele finale au fost afișate, elevii de gimnaziu au mers să își depună dosarele pentru intrarea la liceu, astăzi, 17 iulie 2023, fiind ultima zi de înscrieri. De alfel, între timp, au fost publicate rezultatele pentru repartizarea în licee atât pentru romi, cât și pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale). De altfel, un elev a reușit să intre la liceu cu media 1.55. Iată mai jos, în articol, detaliile.
Mai înainte de toate, trebuie reținut faptul că există două tipuri de repartizări ale elevilor care termină ciclul gimnazial și se înscriu la cel liceal. Potrivit unui ordin ce reglementează admiterea la liceu, pentru locurile CES (cei care au cerințe educaționale speciale), elevii sunt repartizați mai devreme față de ceilalți. Repartizarea computerizată a celorlalți viitori elevi ai clasei a IX-a va avea loc pe 19 iulie. Inspectoratele școlare județene au obligația de a publica listele cu elevii care sunt repartizați în acest mod. După ce au susținut Evaluarea Națională 2023 (vezi aici rezultatele finale), elevii s-au înscris pentru următorul prag educațional. De exemplu, există un elev care a fost repartizat la un liceu având media 1.55.
Un elev a intrat la liceu cu media 1.55
În instituțiile de învățământ, Inspectoratele Școlare Județene sunt obligate să aloce locuri diferite pentru elevii romi și cei cu cerințe educaționale speciale. De pildă, un absolvent de gimnaziu a reușit să intre la liceu cu o medie foarte mică. Este vorba despre un elev din județul Gorj, potrivit datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj. Reprezentanții au publicat pe site-ul oficial isjgorj.ro aceste date. La nivelul județului, 22 de elevi romi și 18 elevi cu CES au fost repartizați la licee. De altfel, elevii care au cerințe educaționale speciale au avut mediile de admitere la liceu între 1.55 și 7.45. Potrivit datelor, zece dintre elevii cu CES au sub media 5.00, la Evaluarea Națională 2023. De altfel, există un alt elev, tot la nivelul județului Gorj, care a intrat la liceu cu media 2.65, iar altul cu media 2.75.
De ce beneficiază elevii cu CES
Totodată, în cazul elevilor cu CES, în anul 2017, Guvernul a aprobat „modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) înmatriculați în sistemul de învățământ preuniversitar”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației din acea vreme, „drepturile de care beneficiază copiii cu CES constau în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi găzduirea gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului Bucureşti de asistenţă socială şi protecţia copilului”.
Sursă foto: capturi video, edu.ro