Cum a reacționat un turist din Belgia când a mers prima oară cu Mocănița în Bucovina: ”Ce-am făcut să merit asta?”

Publicat: 25/04/2024 | 23:15
Turist belgian fascinat de plimbarea cu Mocănița/foto: captură Observator

Există încă un motiv captivant să alegi Bucovina pentru Paște. Mocănița Huțulca își extinde ruta cu cinci kilometri, ajungând până la Mănăstirea Moldovița. Iar turiștii sunt în extaz!

O nouă cale ferată, cu o extindere de peste 5 km, va conecta comunele Vatra Moldoviței și Moldovița, oferind un traseu ce va fi deschis traficului începând cu ora 11:00. Această inaugurare va fi marcată printr-o ceremonie oficială la care vor participa inițiatorii proiectului, oficialități locale și entuziaști ai micului trenuleț de munte.

Citește și: DESTINAȚII DE VACANȚĂ RĂCOROASE DIN ROMÂNIA CA SĂ EVIȚI TEMPERATURILE TORIDE DE AFARĂ

Traseul de 5 kilometri va dura doar 30 de minute

În anul trecut a fost finalizată construcția noii căi ferate înguste, în paralel cu stabilirea modalităților de preluare a vechiului traseu de cale ferată normală de către Sucursala Iași a Societății Naționale a Căilor Ferate Române. Această acțiune a fost rezultatul unei colaborări strânse între autoritățile locale din comunele Moldovița și Vatra Moldoviței și investitorii de la Societatea Comercială Calea Ferată Îngustă SRL, sub conducerea lui Georg Hocevar.

„Dimineaţa venim la ora 6, facem focul, pregătim uleiul, combustibilul pentru cursă, lemne, cărbuni, apă şi plecăm la traseu.  Facem focul, apa fierbe şi face presiune”, a spus Mihăiţă Moroşan, mecanic tren, potrivit Observator.ro

Linia ferată nou construită, cu o lungime de peste 5 kilometri, va conecta Mănăstirea Moldovița, situată în apropierea Gării Vatra Moldoviței, cu Gara Moldovița. De la această stație, traseul se va continua pe Valea Moldoviței până la destinația finală, Argel.

Cele două segmente ale căii ferate, traversând comunele Moldovița și Vatra Moldoviței, vor beneficia de un sistem de circulație sincronizat pentru trenulețe, facilitând călătoriilor turiștilor parcurgerea întregului traseu din zona Bucovinei fără întârzieri inutile.

În timpul sărbătorilor de Paște, se va încerca tracțiunea trenurilor pe ambele linii folosind locomotive cu abur. Începând din această primăvară, pentru a reduce poluarea și a menține prețurile accesibile pentru călătoriile cu Mocănița, locomotivele cu abur vor fi adaptate pentru a funcționa cu combustibil lichid.

Care a fost reacția turiștilor

Turiștii sunt fascinați de experiența călătoriei cu Mocănița. Această locomotivă cu abur, care străbate peisaje pitorești și trasee încântătoare, oferă o incursiune într-o epocă trecută, evocând farmecul și romantismul căilor ferate vechi. Pentru mulți călători, este o oportunitate de a experimenta nostalgia și autenticitatea călătoriilor feroviare de altădată, iar această atracție este cu siguranță una dintre cele mai apreciate în Bucovina și nu numai.

„Doamne Dumnezeule! Ce am făcut să merit?”, a spus un turist din Belgia.

„Este ceva de nepomenit. Suntem din Belgia şi o dată pe an venim în ţară, în România, facem o plimbare. Sincer, sunt aşa de bucuros că am parte de această experienţă cu Mocăniţa”, „Peisajul este extraordinar. Mi-aş fi dorit să fie mai însorit astăzi.  Mocăniţa Huţulca a fost dată în folosinţă în anul 1888 pentru a transporta lemne din pădure.”, au mai spus turiștii, conform sursei citate.

Citește și: LOCUL DE VIS BOTEZAT „BALI DE ROMÂNIA”. UNDE SE AFLĂ ACEASTĂ MINUNE ȘI CÂT COSTĂ SĂ TE CAZEZI AICI