Ghinionul s-a ținut scai de el! Un bărbat din Sibiu a luat o țeapă de zile mari, după ce a accesat un link dubios chiar în ziua de Crăciun. Acesta s-a ales cu o gaură uriașă în bugetul lui, după ce a rămas fără 12.000 de euro. Nici prin cap nu i-a trecut că poate fi victima unei înșelăciuni! Ce spun autoritățile?
Un bărbat din Sibiu a avut parte de șocul vieții lui, după ce a rămas fără 12.000 de euro. Acesta a dat click pe un link primit prin SMS, fără să știe ca va primi o țeapă colosală. El a rămas fără 12.000 de euro în criptomonede după ce a primit un mesaj prin care era anunțat că i s-a accesat portofelul virtual. Era sfătuit să-și facă un nou portofel virtual într-o aplicație mai securizată.
„M-am speriat, am apelat la numărul de telefon din acel SMS. Cei care au răspuns la telefon s-au prezentat ca fiind din partea aplicației”, a spus bărbatul, notează Digi24.
Acesta a mai povestit că: „Mi s-a transmis faptul că trebuie să îmi fac un nou portofel virtual pe o aplicație mai securizată. Mi-am făcut acel cont. Am transferat alături de ei o parte din criptomonedele pe care le dețineam”.
Și-a dat seama că a fost păcălit după ce i-au fost luate criptomonedele din cont și nimeni nu i-a mai răspuns la telefon. Presupușii oficiali ai platformei, cei cu care stătuse păgubitul de vorbă, i-au furat criptomonedele și n-au mai dat niciun semn, ștergându-și orice urmă. Autoritățile atrag atenția românilor cu privire la astfel de fraude.
„O metodă prin care infractorii își atrag victime este investment scams / investment frauds, practică ce implică asumarea identității reprezentanților unor companii de stat, companii private, firme de curierat sau instituții bancare de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false”, a declarat Elena Walter, de la IPJ Sibiu.
Liderul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) i-a avertizat pe români cu privire la mesajele nesolicitate pe care le primesc pe diverse platforme de mesagerie.
„Mare atenție la mesajele nesolicitate pe care le primim pe diferite programe de mesagerie, platforme de social media. Datoria inteligenței artificiale și automatizării activității infracționale, aceste mesaje sunt din ce în ce mai credibile, mai actuale si foarte țintite pentru profilul nostu de utilizatori”, Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).