Cum a rămas un bucureștean fără 2.500 de lei în cont, în timp ce își rezerva vacanța: ”Toţi suntem tentaţi să cumpăram mai ieftin”
Mare grijă la escrocheriile de pe internet! Un tânăr și-a pierdut economiile destinate vacanței de vară din cauza unei înșelăciuni care se viralizează rapid în mediul online. Iată cum s-a întâmplat totul!
Un tânăr a fost păcălit și a fost nevoit să renunțe la economiile pentru concediu din cauza unei scheme frauduloase răspândite pe internet. Acesta a suferit pierderi semnificative după ce a efectuat o plată online. Din păcate, astfel de incidente devin din ce în ce mai obișnuite în era digitală.
Când vine vorba de planificarea vacanțelor, mulți români preferă să colaboreze cu agenții de turism pentru că este mai convenabil și adesea mai economic. Totuși, există și persoane care optează să își organizeze singure concediile, făcând rezervări online.
“Am intrat pe link, am fost redirecţionat pe o altă pagină, unde mi s-au solicitat datele de pe card. Am primit chiar şi o notificare din aplicaţia băncii. Am aprobat şi în felul acesta, am rămas fără 2.500 de lei”, a transmis tânărul, conform observatornews.ro.
Escrocii au expediat un link fals în numele hotelului sau al platformei de rezervare. Aceasta este realitatea. În perioadele de vacanță, internetul este plin de oferte înșelătoare, momente în care mulți călători caută oferte bune. Lucru care îi expune pe aceștia riscului crescut de a deveni victime ale acestor scheme de phishing sau fraudă online.
„În momentul în care am dat click, banii au plecat. Nu există varianta că sunt într-o zonă gri, sau ceva asemănător şi de aceea e important să fim foarte atenţi către cine faci plata”, a spus și Alin Becheanu, reprezentant bancă, potrivit sursei citate mai sus.
Ce precauții trebuie să luăm în astfel de cazuri
Pentru a ne proteja împotriva înșelătoriilor online în timp ce căutăm oferte de vacanță, este important să adoptăm câțiva pași de precauție. În primul rând, este recomandat să verificăm întotdeauna sursa și autenticitatea site-urilor web și a mesajelor pe care le primim. Trebuie să evităm accesarea link-urilor primite prin mesaje nesolicitate sau prin emailuri suspecte, în special cele care cer informații personale sau efectuarea unor plăți imediate.
Utilizarea unei conexiuni securizate și a unor platforme de rezervare recunoscute poate reduce riscul de a cădea victimă unor scheme de phishing. În plus, este indicat să citim cu atenție recenziile și comentariile altor utilizatori despre serviciile și ofertele disponibile, pentru a ne asigura că facem alegeri informate și sigure în planificarea vacanțelor noastre.
„De cele mai multe ori, acele reţele sunt nesecurizate şi în momentul în care facem tranzacţii financiare de pe acele reţele trebuie să ştim că ne expunem unui risc. Atacatorii care monitorizează acea reţea să monitorizeze şi aplicaţiile de internet banking. De aceea ar fi de preferat să avem un antivirus instalat pe dispozitiv”, spune Mihai Rotaru, reprezentant DNSC, potrivit sursei citate.
Citește și: ATENȚIE LA MESAJELE ANAF! ACEASTĂ ESCROCHERIE TE POATE LĂSA FĂRĂ BANI ÎN CÂTEVA MINUTE