Cum a pus stăpânire clanul Caran pe Sectorul 2 al Capitalei. Afacerile legale în spatele cărora ei se ascundeau
Clanul Caran a pus stăpânire pe sectorul 2 al capitalei la începutul anilor 2000. Întreaga grupare a făcut miliarde de lei din infracțiunile de furt, crime, proxenetism, droguri. Dezvoltarea a fost pusă a punct cu inteligență, prin implicarea unor oameni politici pe care ei să-i aibă la mână.
Clanul Caran a venit din comuna Piteasca, Ilfov, la începutul anilor 2000, fiind dați afară din localitatea respective de o altă familie influentă. Ei s-au stabilit în Pantelimon, unde încet, încet s-au impus prin infracțiuni de furt și multe altele.
Adrian Târlea – prim-procuror adjunct Parchetul Tribunalului Bucureşti:
„Au venit izgoniţi chiar de acolo din sat de o familie mai puternică. Mitu a lui Caran este tatăl cel bătrân cu fiii săi – Aurel a lui Caran, Costel a lui Caran, Emil al lui Caran. S-au stabilit în periferia Bucureștiului, undeva în Pantelimon. Acolo au început mici infracţiuni, furturi, tâlhării şi odată cu dobândirea banilor au trecut la proxenetism, la taxe de protecţie pentru comercianţii din zonă, infracțiuni de şantaj ca să-şi mărească puterea. De-a lungul timpului au ajuns să acumuleze sume foarte mari din săvârşirea acestor infracţiuni, inclusiv cluburi în Bucureşti şi pe litoral şi să aibă o viaţă foarte luxoasă – maşini de lux, case, haine, ceasuri în condiţiile în care dacă îi verificăm nu păreau să aibă vreun loc de muncă sau maxim vreo firmuliţă care nu avea cine ştie ce activitate.”
Când au început să pună stăpânire pe întreg sectorul, Caran și-au deschis și afaceri legale, precum cluburile de noapte Balkan, din Capitală și de pe litoral.
Comisar-șef Viorel Mihăiță, director Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidențe Operative:
„Foarte violenţi şi cunoscuţi ca violenţi în Capitală, au reuşit să controleze zona sectorului 2, de unde au scos efectiv de pe piaţă o grupare cunoscută la începutul anilor 90 sub denumirea Tostaua”
„Puteau să provoace panică”
Comisar-șef Cristian Gheorghe – director adjunct Direcţia de Investigaţii Criminale:
„Genul ăsta de infractori puteau să provoace panică, ei erau din zona din Călăraşi şi când plecau la războaie cum ziceau ei, încărcau în căruţe, în basculante combatanţii şi se duceau la bătaie”
Comisar-șef Viorel Mihăiță: „Erau frecvente reglările de conturi dintre ei, care au dus până la urmă la retragerea grupării Tostaua din capătul liniei 14. Toată infracționalitatea stradală era controlată de ei. Toţi infractorii din acea zonă îi ştiau ca lideri şi aveau autoritate asupra lor.”