Au trecut 36 de ani de la primul ”Bună seara, iubito”. Anul 1988 marchează lansarea uneia dintre cele mai iubite piese din muzica românească, însă puțini sunt cei care știu care este, de fapt, poveste din spatele succesului interpretat de Loredana Groza.
Ionel Stoica, fostul jurnalist renumit și comentator de la Televiziunea Română, a fost cel care a făcut lumină și a povestit cum a ajuns Loredana Groza să fie interpreta piesei ”Bună seara, iubito”, piesă ce rezistă, în continuare, de generații întregi să fie la fel de comercială. A fost desemnat cel mai mare succes românesc în muzică până la momentul respectiv, cu peste un milion și jumătate de discuri vândute.
Într-o conjunctură nu tocmai fericită pentru Adrain Encescu, compozitorul piesei ”Bună seara, iubito”, conjunctură în care a rămas fără interpret la celebra piesă – Sorina Moldvai, cea care ar fi trebuit să-i aparțină melodia, a fugit din țară – acela fiind contextul în care Loredana a preluat valoroasa melodie și a făcut din ea una dintre cele mai apreciate piese din muzica românească. În urmă cu ceva timp, în cadrul unei postări pe Facebook, Ionel Stoica a publicat un mesaj emoționant despre istoria celui mai valoros hit din muzica românească. Totodată, marele om de televiziune i-a lăudat performanța și tenacitatea artistei de a lupta cu anii și curentele, reușind să se mențină în prim-planul scenei muzicale românești, și nu numai.
„BUNĂ ZIUA, IUBITO!” LA MULȚI ANI!
Am întâlnit-o prima oară, cu câțiva ani înainte de 1990. Atunci când vecinul meu, compozitorul Adrian Enescu, după ce Sorina Moldvai a fugit din țară, rămasese în aer cu piesa „Bună seara, iubito!”(versuri ale unui alt prieten pierdut, Lucian Avramescu). Acela a fost contextul în care LOREDANA a preluat valoroasa melodie și a făcut din ea una dintre cele mai apreciate piese din muzica românească.
Independent de întâlnirile noastre în timp, o apreciez pentru tenacitatea cu care luptă cu anii, cu modelele și curentele, reușind să se mențină constant în prim-planul vedetelor scenei noastre muzicale, și numai muzicale! An după an, LORI s-a upgradat și reinventat continuu. Ba, nu de puține ori a fost chiar înaintea vremurilor. Și asta e o performanță meritorie!
Fotografia care însoțește aceste gânduri este din 1992. Eram amândoi spectatori în Piața Sfatului din Brașov, la prima ediție în aer liber a „Cerbului de Aur”. În anii ce au urmat, am mai tot fost la „Cerb”. Firesc, eu am rămas în public. LORI și-a urmat drumul succesului cucerind scena și la Brașov (întâi ca valoros concurent și laureat, apoi cu neuitate recitaluri). Felicitări LOREDANA pentru frumoasa ta carieră.” a fost mesajul lui Ionel Stoica de pe Facebook.