Cum a fentat moartea la cutremurul din `77. Povestea tulburătoare spusă, în premieră, de Mihai Pocorschi, fondatorul Holograf
Mihai Pocorschi a fost invitatul lui Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul, la podcastul ”ALTCEVA”, pe care-l moderează. Iar cel care a fondat proiectul Holograf avea să depene amintiri, nenumărate, între care și un moment dramatic, de la cutremurul din 1977. Atunci, Pocorschi și-a pierdut un prieten, dar el a scăpat! Vorbele lui sunt tulburătoare!
Se întâmpla chiar în ziua cutremurului, atunci când prietenul lui, Viorel, tocmai se muta într-o garsonieră din ”Rosetti”. Pocorshi a vrut să-l ajute, dar a fost refuzat. A fost, practic, pașaportul pentru viață!
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Refuzat de prietenul lui, a scăpat cu viață la cutremur
Curge, acum, trista poveste, spusă de cel care a fondat proiectul Holograf. ”În timpul facultății, m-am asociat, artistic, muzical, cu Viorel, un băiat extrem de talentat care, spre durerea mea, a murit la cutremurul din 77, și aici este o poveste extraordinară, în sensul că Cel de deasupra noastră hotărăște: tu, da, tu, nu!
În după amiaza zilei respective, el tocmai închiriase o garsonieră, care era fosta locuință a lui Valeriu Sterian, într-un bloc la Rosetti, care a și căzut la cutremur. Primea de acasă niște efecte, cerșafuri, perne, pentru a se muta. I-am spus: Viorele, nu vrei să vin să te ajut? Eu stăteam chiar lângă gară, în perioada respectivă.
Surprinzător, el m-a refuzat. N-am insistat, mai mult de atât, a luat un troleibuz de la gară, s-a întâlnit cu un pianist foarte cunoscut în perioada respectivă în mișcarea studențească, Pilu Calapăr, care era în troleibuz și i-a propus să coboare la Kogălniceanu, unde era un loc preferat de studenți, ca să bea o bere. L-a refuzat și pe el.
Totul s-a petrecut așa de exact, încât el a ajuns… Urcase cu liftul și era exact la etajul 7, unde l-am și găsit în urma căutărilor. Dar, repet, pașaportul pentru viață, pașaportul pentru moarte, până la urmă”, a povestit Pocorschi.
Conținutul ALTCEVA cu Adrian Artene poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
This browser does not support the video element.