George Monceanu, ex-solistul trupei „Body&Soul" vorbeste deschis despre afacerea sa cu mate pentru carnati. El ne-a spus cum a facut primul milion de euro, dar si cum s-a dus, pe jos si fara bilet, sa livreze prima comanda venita la firma sa.
“Pai in prima faza afacerea a fost, apoi muzica si le-am imbinat cum trebuie pe amandoua. Firma a fost deschisa in 1994, iar Body & Soul a venit in `97. Muzica este mai mult un mod de a ma relaxa, iar daca vin si bani sunt bineveniti. Cu afacerea este istorie mare. Am pornit-o de la zero, fara credite, am inceput sa cumpar marfa, sa o vand, ca un dealer la inceput. Usor, usor, dupa patru, cinci ani am devenit producator. Am inceput sa cumpar teren, sa fac fabrica, iar acum suntem producatoriâ, ne-a spus George Monceanu, prezent lcu firma sa la targul Carnexpo 2013, organizaqt la Exporom.
De altfel, omul de afaceri ne-a spus si cum a facut primul milion de euro, dar si ce a facut cu el. La el totul s-a rezumat la investitii in propria afacere.
âAm facut primul milion de euro ca altii. Milionul acesta nu o sa il vezi palpabil, in banca. Multi au facut milioane de euro, dar sunt in rotatie, milionul de euro il faci atunci cand esti serios si cand prinzi clienti si nu iti mai pleaca, prin calitate. Primul milion nu pot sa spun cand a fost facut, dar usor, usor am ajuns la milioane. Dar inca odata nu sunt bani, sunt activeâ, ne-a mai povestit artistul.
Afacerea a pronit-o de la zero, fara sa i-a credite, dar totusi el spune ca a fost si un pic de noroc. De asemenea, produsele sale sunt deja prezente in mai multe tari din lume.
âAsa a fost sa fie in perioada aia, in `94 a fost perioada buna pentru toata lumea. Nu aveai concurenta puternica, puteai orice sa faci, fabrica de inghetata. Ideea e ca s-a nimerit, am prins trenul si nu am scapat din el, nu m-am dat jos. Am inceput de doi ani si avem (nr. produse) in toata Europa si acum incercam pe Rusia si Ucriana. Sunt investitii foarte mari. Incepem sa ne ducem pe America de Sud, deja am facut un transport. Se lucreazaâ, ne-a explicat omul de afaceri.
Chiar daca “sta” pe cateva milioane de euro, Geroge spune ca este un om extrem de calculate. Iar la cumparaturi se uita de doua ori inainte sa-si cumpere ceva.
“Nu am pasiuni excentrice. Pentru ca afacerea a fost pornita de la zero, gandeste-te ca prima marfa care am luat-o am plecat cu tramvaiul sa o duc la client si nu aveam nici bilet de tramvai. Asa a plecat afacerea asta! Daca nu am fost copil de bani gata, totul am simtit. Sunt foarte cumpatat, cand imi cumpar ceva ma uit de doua ori, chiar plec si ma intorc, ma mai uit, pentru ca sunt bani munciti. Daca ma nasteam cu ei si tata era milioanar poate gandeam altfel acum, eram un arogant. Numai investitii am facut cu banii castigati. Eu m-am mutat in casa de la apartament de abia acum trei, patru ani. Acum asta facem, tot investim. Fabrica aplecat de la 150 de metri patrati, iar acum suntem la 9.000”, ne-a mai spus George.
Chiar daca a pornit afacerea fara credita, acum are si el rate la banci. Dar nu a fost niciodata in dificultate din cauza acestora.
“Am inceput sa iau. Presiunea ratelor, e perioada de criza, acum sunt zielele cele mai periculoase si trecem peste ele. Am o banca foarte buna care nu calca pe cadavre si zic eu ca pot sa tin. Toate creditele sunt tinute, ca nu arunc cu bani in stanga si in dreapta”, ne-a zis cantaretul.
Muzica inca este prezenta in viata lui, iar de fiecara data cand prinde o fereastra intra in studio si mai compune alaturi de ceilalti colegi cate o piesa.
“Studioul nu este inchis, oamenii lucreaza, dar este foarte greu, pentru ca nu ne mai ocupam la maximum. Fiecare are business-ul lui si cand ne strangem intr-o sambata, dumnica, compunem ceva, am mai aruncat o piesa pe piata, nu a prins, deci se lucreaza. E posibil sa prinzi dupa sase ani, zece ani, nu se stie niciodata. Atata timp cat studioul este al nostru, nu sunt costuri suplimentare, nu ai chirii, e bine pastrat acolo”, povesteste artistul.
Geroge recunoaste ca este un pofticios si nu face nazuri la mancare. El ne-a povestit si o intamplare hazlie, cand din greseala a mancat in China carne de caine. El ne-a spus ca urmatoarele delicatese pe care le va gusta sunt “gandaceii si scorpionii”.
“In China trebuie sa fii foarte atent, pentru ca mancarea, de exemplu in Shanghai se manaca iute, in Beijing dulce, niciodata nu ai acelasi meniu. Iar daca de duci intr-un oras, de exemplu Sichuan, acolo sunt abatoare care taie caini. M-am pacalit, dar asta a fost. Mi-au spus la sfarsit, dar nu a fost nici o chestie, manac de toate, sunt curios. Nu am mancat gandacei, scorpioni, dar sunt pe cale”, ne-a povestit George.
El a recunoscut ca are un singur regret, dar ca poate trai cu el.
“Nu am nici un regret, cred ca unul mic, dar ma impac cu el. Eu am acum un copil de patru anisori, vine si al doilea si imi pare rau cu nu i-am facut mai devreme. Ca am 38 de ani, dar intr-un fel ma bucur ca s-a intamplat asa, pentru ca sunt mai matur si gandesc altfel”, ne-a spus omul de afaceri.(A.S.)(Sursa foto urban.ro, e-scoala.ro)