In martie 2008, asistam impresionati la povestea lui Costel Busuioc, un roman simplu care a ajuns sa cucereasca, prin vocea lui, toata Europa. De atunci au trecut 6 ani, iar acum barbatul si-a pierdut din celebritate si canta si la caminele culturale.
Costel Busuioc, un zidar cu opt clase, avea sa devina, peste noapte, “Pavarotti din Banat”, dupa ce a castigat finala concursului Hijos del Babel. A spart toate barierele si ne-a spus tuturor ca daca avem un vis, trebuie sa il urmam. Mai mult poate decat talentul, modestia sa i-a impresionat pe membrii spanioli ai juriului , care i-au prezis ca va ajunge departe. Inscris la concursul Hijos del Babel organizat de televiziunea nationala spaniola, Costel Busuioc a atras toate privirile asupra sa, ca un magnet.
Pana la marea finala – din martie 2008 – romanul s-a bucurat de cea mai mare sustinere a publicului dintre toti concurentii. Iar familia i-a fost alaturi neincetat. Din patru mii de persoane, in finala au ramas doar zece. Unul era Costel Busuioc al nostru.
A fost cioban si spalator de vagoane
Costel Busuioc s-a nascut in comuna Tomesti din Iasi pe 21 octombrie 1974, intr-o familie cu zece copii. Dupa ce a terminat opt clase, a parasit casa parinteasca si s-a facut cioban. Apoi, a lucrat in depoul CFR Timisoara. Era spalator de vagoane de tren. Intre timp, si-a descoperit chemarea spre muzica si canta in biserici. Intr-un lacas al Domnului a cunoscut-o pe Daniela, cea care avea sa-i devina sotie.
Patru copii, cei mai infocati fani ai sai!
Costel si Daniela s-au stabilit in satul banatean Ghilad. Au facut patru copii – Tabita, Sara, Rebeca si Daniel. Ei sunt cei mai infocati fani ai sai! O familie atat de numeroasa nu putea trai insa fara venituri consistente.
Costel Busuioc s-a vazut nevoit sa plece la munca in strainatate. A luat drumul Spaniei, tara in care lucrau, in 2008, peste sapte sute de mii de romani. Munca lui Costel Busuioc pe santier avea ceva iesit din comun. Fiecare mistrie era insotita de o ..arie muzicala. Si nu orice muzica, ci opera! Asa de frumos canta romanul nostru, ca spaniolii se opreau sa il asculte.
“Fara sa-mi dau seama se aduna lume in jurul meu..eram pe schele la etajul 8 sau 9 …doua sute de oameni care aplaudau . imi placea foarte mult”, a povestit Costel.
Incurajat de colegi sa se inscrie la concurs
Era pacat ca o asemenea voce sa nu se auda si mai tare si mai departe. Prietenii l-au incurajat pe Costel sa se inscrie la concursul Hijo del Babel – Fii Babilonului, organizat de televiziunea nationala spaniola . Un concurs deschis tuturor. Si asa, Costel s-a dus la preselectii . Era primul pas spre o noua viata! A trecut fara probleme de preselectii . Sustinut atat de romanii din Spania cat si de cei de acasa, Costel se apropia cu pasi repezi de finala.
Vocea lui exceptionala era cunoscuta pana atunci doar in micul sat Ghilad din Timis, unde toata lumea ii spunea simplu, Pavarotti.
“Sa stiti ca de multe ori ramaneam incantati…lucram in gradina si avea chef sa cante..dupa cate stim noi Pavarotti, cam asta e porecla pe-aici prin zona noastra. Asa il stie toata lumea”, spune un vecin.
Nessun Dorma, aria castigatoare
Marea finala a avut loc pe 13 martie 2008 si a tinut cu sufletul la gura cel putin doua stare europene – Romania si Spania. Un moment fabulos: un simplu zidar, fost cioban, interpretand fara cusur aria Nessun Dorma din celebra opera Turandot a lui Puccini.
Interpretarea lui Costel i-a adus punctajul maxim , astfel ca a fost desemnat castigator al finalei. Voturile publicului au fost cele care au inclinat balanta in favoarea lui, semn ca oamenii simpli au vazut in el un simbol.
Era cel care , pornind de jos, ajunsese atat de departe urmandu-si visul…Acasa, la Ghilad, toata suflarea comunei a trait la maximum emotia finalei. Iar cand s-a anuntat castigatorul, cea mai fericita era Daniela, sotia lui Costel. Un astfel de moment nu putea trece nemarcat in comuna. Oamenii au facut un chef pe cinste in onoarea lui Costel, Pavarotti al lor, care aratase lumii intregi ca nu conteaza de unde pleci, ci unde ajungi.
CITESTE SI….Costel Busuioc a ajuns un anonim!
CITESTE SI…„Pavarotti de Banat” invata din greu pentru Bac!
Contracte si concerte
Dupa concurs, una dintre cele mai mari case de discuri din lume i-a imprimat lui Costel primul sau album. A urmat apoi recunoasterea din tara: “Pavarotti din Banat” concerta deja pe marile scene romanesti.
Primarul din Ghilad nu a lasat evenimentul sa treaca fara a lua masuri! Pentru ca toata lumea a vorbit despre comuna lui gratie lui Busuioc, a decis sa-i acorde diploma de cetatean de onoare.
“Aceasta decizie a venit dupa ce am vazut cat de cunoscuti ne0a facut in lume acest baiat extraordinar”, a spus primarul.
Costel Busuioc s-a instalat cu familia la Timisoara. Cateva evenimente neplacute i-au umbrit linistea. Unul dintre ele s-a produs la o spalatorie din oras, unde “Pavarotti” a fost agresat de un angajat. Faima de care a ajuns sa se bucure nu a fost suficienta pentru a-l ajuta sa ia examenul de bacalaureat.
Trecutul sau lipsit de instruire il ajungea din urma si il impiedica sa mearga mai departe. La limba romana nu a reusit sa obtina decat 1,50, iar la istorie 6,65. Cu toate acestea, Costel nu isi pierde speranta in viitor. A inregistrat un album de colinde si privea inainte cu optimism.
A intrat in anonimat
Din pacate, in ultimul timp Costel Busuioc nu mai are acelasi succes ca pe vremuri. Viata lui “Pavarotti din Carpati” nu mai este atat de stralucitoare pe cat era acum cinci ani. La un moment dat, a investit banii intr-un teren, si-a luat o masina, si s-a mutat cu familia, cu chirie, in Timisoara. Potrivit apropiatilor familiei, Costel Busuioc s-ar fi indepartat de nevasta si ar fi inceput o relatie cu o femeie mult mai tanara. El a negat insa acest lucru in mai multe randuri.
obisnuit sa aiba in fiecare an spectacole pe banda rulanta, la scena mare, ofertele nu mai sunt atat de multe ca anii trecuti pentru Costel Busuioc.
Practic, singura cerere pe care a avut-o anul trecut de sarbatori a fost o invitatie la un spectacol caritabil, din Sarmisegetusa, care s-a desfasurat la un camin cultural, si un concert tinut intr-o biserica din Torino, destinata comunitatii de romani.
G.A.