Cum a ajuns un avocat băimărean să fie trimis în judecată pentru complicitate la şantaj. Totul a pornit de la un banal proces de paternitate

De: Cancan
Publicat: 08/01/2018 | 16:02
Procesul se va judeca la Timişoara

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Antcorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, un bărbat şi o femeie, pentru infracţiunea de şantaj. De asemenea, în document este amintit numele avocatului băimărean Emil Blaga, la data faptei avocat în cadrul Baroului Maramureş. El este acuzat de complicitate la şantaj.

Primii doi sunt acuzaţi că „au exercitat acte de violenţă fizică asupra unei persoane (parte vătămată) şi au ameninţat-o cu divulgarea unei împrejurări care i-ar fi afectat imaginea în faţa familiei şi la locul de muncă”, spun procurorii. Cei doi, mai arată anchetatorii, au vrut să obţină astfel, de la partea vătămată, plata sumei de 20.000 de euro. „Lucru pe care aceasta l-a şi făcut în data de 16 martie 2017, când s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori. Aceştia susţin că avocatul „deşi a cunoscut că inculpaţii au obţinut consimţământul părţii vătămate prin violenţe şi ameninţări, a procedat la întocmirea unei convenţii din care rezulta că, în schimbul celor 20.000 euro, nu se vor mai exercita ameninţări asupra persoanei respective”. (CITEŞTE ŞI: I-am aflat secretele. O fostă studentă a Ministrului Justiţiei dezvăluie: ”Eram fascinată de Tudorel Toader…”)

Cum s-ar fi ajuns de la o relaţie extraconjugală la şantaj

Avocatul, însă, susţine că „starea de fapt a fost denaturată”. Clienta lui l-a contactat pentru a o reprezeta într-un proces de paternitate, fiind vorba de un copil în urma unei relaţii extraconjugale. Femeia, care la vremea aceea era căsătorită, a avut o relaţie extraconjugală, în urma căreia a rezultat un copil. Ulterior, în urma unui test de parternitate, soţul ei a descoperit că nu era tatăl biologic al copilului, astfel că a divorţat. Femeia, văzându-se şi divorţată, şi fără sprijin pentru copilul ei, l-a contactat pe fostul iubit, respectiv partea vătămată din acest dosar.

„Ei doi (inculpaţii din dosar, n.r.) au fost în Timişoara, au făcut tot felul de demersuri, apoi a venit la mine şi i-am explicat că putem că putem face o acţiune în stabilirea paternităţii, care este imprescriptibilă. Dar, înainte de asta, conjunctura fiind că trebuia să mă duc până în Deva, am zis că pot veni şi până la Timişoara. Eu l-am invitat (pe partea vătămată din proces, n.r.) să vină în Baia Mare, să ne întâlnim, oriunde, să facă un test de paternitate, să fie convins că e copilul lui, dar tot aportul meu în această cauză este faptul că am încercat să ne înţelegem, să nu ajungem la judecată, ceea ce nu îmi este imputabil. Curtea de Apel Timişoara va decide, până la urmă”, a spus avocatul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

El a explicat că tot că a făcut a fost să-şi practice meseria, în realitate, fiind vorba de un proces de paternitate, pentru care a încercat, înainte de a ajunge la instanţă, o mediere între părţi. „Dacă a-ţi face meseria e o infracţiune, atunci mi-o asum. Starea de fapt este total denaturată acolo, în sensul că nu a fost niciun flagrant, nu s-au dat bani, nu a fost încheiată nicio convenţie. Era vorba doar de o întâlnire, înainte de a-l da în judecată pentru stabilirea paternităţii”, a explicat el.

Avocatul a mai arătat că, iniţial, au fost audiaţi în calitate de martori într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, după care, fiind şi un procuror în cauză, împotriva căruia s-a formulat plângere, s-a declinat competenţa către DNA. (NU RATA, AICI: A avut o viaţă de film. Secretele unuia dintre cei mai cunoscuţi avocaţi români: A fost fotbalist de top, viceprimar şi… şef de cooperativă)

ROMANA ANGHEL