Valeriu Octavian Sterian își doarme somnul de veci pe una dintre aleile Cimitirului Bellu din Capitală. În luna septembrie se împlinesc 23 de ani de când artistul a părăsit lumea celor vii. A fost cel care a pus bazele muzicii folk din România, fiind o figură artistică apreciată pe scena românească. Totuși, în anul 2018, o situație revoltătoare a avut loc la mormântul lui – a fost vandalizat! CANCAN.RO vă arată mesajul care este gravat pe placa funerară, cum a ajuns să arate locul în care este înmormântat cântărețul, dar și povestea tulburătoare a folkistului care a cucerit sufletele ascultătorilor.
Valeriu Octavian Sterian – un nume greu pe scena folkului românesc, care a avut parte de situații dificile și, în cele din urmă, de un sfârșit tragic. În luna septembrie se împlinesc 23 de ani de când artistul a pășit în Lumea Celor Drepți. Aproape 23 de ani de când lipsa cântărețului este simțită pe scena folkului românesc.
De altfel, folkistul își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu din București. La 18 ani de la decesul său, mormântul lui Vali Sterian a fost vandalizat. O situație revoltătoare, iar cea care a făcut publică această situație a fost chiar Zoia Alecu. Atunci, cântăreața a transmis un mesaj: „Aflu cu mare tristeţe că placa funerară de la mormântul lui Vali Sterian a fost distrusă. Nu pot accepta ura, răutatea, distrugerea. E un gest care nu are nimic de-a face cu omenia. Ce e de făcut? Ce putem noi face?”.
Piatra funerară a fost găsită lângă mormânt, spartă, iar la momentul acela nu se cunoștea cine a putut să facă un asemenea gest. Tot atunci, artista a încărcat pe rețelele de socializare o imagine cu placa funerară de la mormântul folkistului. Fotografia poate fi vizualizată AICI. După aceea, piatra neagră funerară a fost reparată, iar CANCAN.RO vă expune, mai jos, cum a ajuns să arate, ce mesaj este notat și ce poveste se ascunde în spatele cuvintelor gravate pe piatră.
Și, totuși, ce-a mai rămas din oameni? Au trecut aproape 23 de ani de la moartea lui Vali Sterian. După vandalizarea pietrei funerare, s-a decis ca aceasta să fie reparată și repusă în locul destinat ei, la mormânt. La o privire mai atentă la imaginea de mai jos, se pot observa laturile în care placa funerară a fost spartă. De altfel, portretul folkistului este distrus. Pe lângă numele artistului și perioada în care a trăit (1952 – 2000), a rămas gravat un mesaj, și anume: „Doamne, vino Doamne să vezi ce-a mai rămas din oameni…”.
Cuvintele gravate pe placa funerară fac referire la albumul intitulat „Vino, Doamne!”, care a fost lansat la data de 15 noiembrie 1991, la doi ani de la Revoluție. De altfel, albumul (primul dintr-o serie de 3) s-a axat pe lupta împotriva regimului neocomunist, perioadă în care ajunsese la putere Ion Iliescu, după ce soții Ceaușescu au fost executați.
Prin piesa „Vino, Doamne!”, amintirea celor care au pierit la Revoluția din 1989 va dăinui. De altfel, se prezintă la începutul piesei modul în care demonstrația s-a transformat, în scurt timp, o adevărată revoltă: „A fost ora 23 – Un buletin de ştiri din Bucureşti. Începută la Timişoara printr-o demonstraţie paşnică declarată sistemului, de către autorităţi şi forţele de securitate, Revoluţia Românilor s-a întins rapid în întreaga ţară, armata a trecut în partea populaţiei pe străzile din Timişoara, Sibiu, Bucureşti, Braşov şi alte oraşe. Numărul tinerilor morţi şi răniţi în lupta pentru libertate continuă să crească”.
Valeriu Octavian Sterian a trăit momente dificile, cu un an înainte să se stingă din viață. În anul 1999, folkistul a fost implicat într-un accident în urma căruia doi bărbați au murit. Incidentul tragic a avut loc în noaptea de 24 spre 25 septembrie 1999, pe Bulevardul Magheru din Capitală. La momentul acela, artistul se afla sub influența băuturilor alcoolice, la volan. A trecut pe culoarea roșie a semaforului, a vrut să facă slalom printre alte autoturisme și două autobuze. Vehiculele de transport în comun se retrăgeau la depoul Floreasca.
A încercat să depășească unul dintre autobuze, de pe a treia bandă, dar a lovit vehiculul. Atunci, a pierdut controlul volanului și a lovit cel de-al doilea autobuz, pe linia 4. Șoferul celui de-al doilea autobuz, speriat de cele întâmplate, a tras de volan brusc și a intrat pe contrasens. Autobuzul a lovit frontal o Dacia 1310, în care se aflau doi bărbați. Au decedat pe loc. De altfel, în accidentul rutier au mai fost implicate și alte autoturisme care circulau regulamentar.
Vezi și CARE A FOST ULTIMA DORINȚĂ A LUI VICTOR SOCACIU. ARTISTUL ȘI-AR FI PRESIMȚIT MOARTEA
După ce a avut loc accidentul, Valeriu Octavian Sterian a fost dus la INML, în vederea recoltării probelor biologice. De altfel, și șoferii celor două autobuze au fost transportați la Institutul de Medicină Legală, tot pentru probele de sânge. În urma analizelor, s-a descoperit că cei doi șoferi nu au consumat alcool. În schimb, artistului i-a fost depistată o alcoolemie de 1,40 mg la mie. La o oră distanță, alcoolemia se afla la pragul de 1,25 mg la mie.
Însă, la trei săptămâni distanță de la tragedia provocată pe Magheru, expertiza a arătat că Valeriu Sterian ar fi avut, de fapt, o alcoolemie de 0,60 mg la mie. Cu alte cuvinte, artistul ieșise de sub incidența urmăririi penale, pentru că la momentul acela se cercetau cazuri care aveau peste 1,00 mg la mie.
Din acel moment, vina celor două decese nu mai era asupra lui Vali Sterian, ci s-a transferat asupra unuia dintre șoferii autobuzelor. Potrivit informațiilor, când artistul a fost audiat, s-ar fi arătat necooperant. Apoi, în data de 3 octombrie 1999, când a părăsit Parchetul bucureștean, a scăpat de cătușe. Totuși, la o zi distanță, pe 4 octombrie, s-a emis un mandat de arestare preventivă. Vali Sterian urma să fie arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de ucidere prin culpă.
Dar nu a mai apucat să vadă finalitatea dosarului în care era implicat, pentru că s-a stins din viață, la vârsta de 48 de ani, în data de 16 septembrie 2000.