Un român din județul Mureș a reușit să se îmbogățească în momentul în care a început să cultive o specie scumpă de ciuperci, pe aproape jumătate de hectar de pământ. În pădurile din localitatea Archita, cetățenii au început să adune recolta de anul acesta și să o trimită către restaurantele cu care au contracte.
În această perioadă, românii care ajung în restaurante își doresc să aibă parte de cele mai bune preparate culinare, tocmai de aceea localnicii din Archita fac tot posibilul pentru a termina culesul ciupercilor în cel mai scurt timp posibil. Iată ce va face unul dintre cultivatorii din această regiune cu producția sa, precum și locul în care vor merge câinii special antrenați pentru a găsi cele mai bune ciuperci.
Gheorghe Șilian este unul dintre românii care au investit în cultivarea trufelor, o specie de ciuperci foarte apreciată la nivel internațional. Din ce în ce mai multe persoane aleg să consume această legumă, chiar dacă are un preț foarte mare. Bărbatul susține că a învățat tehnica pe care o pune în practică în Italia, iar de atunci și-a propus să își deschidă o mică afacere în pădurea din apropierea casei.
„După cum vedeţi, trufele se fac la rădăcina copacilor mari, bătrâni. Dar se fac şi la copaci tineri, la aluni. De obicei, la stejar, alun. Anul acesta într-adevăr, începem sezonul un pic mai târziu, deoarece nu a plouat şi nu s-au făcut trufele. Au început şi românii să ceară în restaurante. Livrăm şi la restaurante, la hoteluri”, a declarat Gheorghe Șilian.
CITEȘTE ȘI: CIUPERCILE OTRAVITOARE – CUM LE RECUNOȘTI
Turiștii veniți în zona respectivă au participat la culesul trufelor, fiind fascinați de întregul proces. Mirosul frumos al ciupercilor, mersul prin pădure, dar și atmosfera creată de localnici, i-a impresionat foarte mult pe vizitatori. Unii dintre ei recomandă această experiență și celor care nu au avut parte de asta până acum, susținând că este ceva ce trebuie încercat cel puțin o dată în viață.
În acest an, lipsa ploilor a reprezentat o problemă foarte mare pentru producătorii de trufe din zonă. Cantitatea de trufe obținută a scăzut, din păcate, cu 50%, față de anul trecut.