Cui se plang clientii bancilor

De: Cancan
Publicat: 05/09/2007 | 00:00

NERVI. Multi clienti afla de costurile totale ale imprumutului abia la plata primei rate Esec. Reclamatiile consumatorilor de credite nu se pot rezolva din cauza legislatiei neclare din domeniu Arpad Dobre Numerosi clienti ai bancilor reclama in van neregulile aparute dupa incheierea contractelor de creditare. Explicatia? Legislatia din domeniu este si ambigua, si incompleta, iar pana in prezent nicio banca nu a fost penalizata pentru nerespectarea litera cu litera a contractelor de creditare. Actul normativ care ar trebui sa protejeze interesele consumatorilor de credite este Legea privind regimul juridic al contractelor de credit, adoptata in urma cu aproape trei ani. Principala „favoare” adusa de aceasta lege clientilor bancilor este obligativitatea afisarii Dobanzii Anuale Efective (DAE). Potrivit Ghiseului Bancar, legea are prevederi ambigue cu privire la cine poate sa sanctioneze bancile. Protectia Consumatorilor poate controla bancile in privinta afisarii corecte a DAE si a altor prevederi din contractele de creditare, dar nu poate da amenzi, aceasta responsabilitate revenind doar BNR. Controalele au ramas fara efect, iar cele doua institutii si-au propus, anul trecut, schimbarea legislatiei. Deocamdata nu s-a intamplat nimic in acest sens.

Nereguli frecvente

Clientii bancilor se plang de lipsa de transparenta a unor banci din Romania. Cele mai frecvente reclamatii se refera la: – ascunderea costului real al creditului; adaugarea de taxe si comisioane poate dubla valoarea finala a creditului; – majorarea ratelor de credit, uneori fara anunt prealabil; – dobanda fixa in primii ani, apoi majorarea acesteia, fara anunt prealabil, cu 30 de zile in avans, potrivit legii.

Masuri tardive

Pentru a se apara de valul de reclamatii de acest gen, Asociatia Bancilor vrea sa infiinteze o institutie a ombudsman-ului, care isi propune sa rezolve, pe cale amiabila, disputele dintre clienti si banci. Suna bine, dar mai avem de asteptat, iar clientii nedreptatiti fie tac si platesc atat cat le cere banca, fie isi cauta dreptatea in instanta, cu rezultate discutabile.