Dezastrele naturale se pare că nu se mai opresc în Cuba. După uraganul Rafael care a lovit insula săptămâna trecută, acum țara comunistă a fost afectată de două cutremure majore, care s-au petrecut la scurt timp unul față de celălalt.
Duminică, țara a fost afectată de două cutremure puternice: primul s-a produs la ora locală 10:50 (17:50, ora României), având epicentrul localizat la 35 de kilometri sud de Bartolomé Masó, o localitate din provincia Granma, în sud-vestul Cubei. Seismul s-a produs la o adâncime de 14,2 kilometri, ceea ce îl face un cutremur de suprafață, cu un potențial mai mare de a provoca pagube, arată newsweek.com.
Cel de-al doilea seism, mai puternic, cu o magnitudine de 6,8, a lovit o oră mai târziu, în aceeași zonă, având epicentrul la 39 de kilometri sud de Bartolomé Masó, la o adâncime de 23,5 kilometri. Acest al doilea seism, resimțit mai puternic.
Totul vine după ce, în ultima perioadă, cetățenii s-au confruntat cu o lipsă cronică de energie electrică, alimente și medicamente, în parte ca urmare a uraganului care a lovit insula săptămâna trecută.
În urma celor două seisme nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale.
Dezastrele naturale care au lovit Cuba în ultima perioadă nu fac altceva decât să afecteze și mai tare o țară aflată într-o profundă criză socio-economică.
Pe lângă problemele financiare cauzate de decenii întregi de administrație comunistă defectuoasă, acum țara este puternic afectată de dezastre naturale.
Deși autoritățile de la Havana dau vina pe embargo-ul impus de Statele Unite, specialiștii în eonomie și nu numai spun, însă, că dacă țara ar fi administrată corespunzător, aceasta ar putea cu ușurință să depășească pierderile provocate de sancțiunile Washingtonului.
Crizele cadunate au lăsat Cuba în profundă criză. În octombrie, insula a suferit pene de curent prelungite la nivel național, urmate de un alt uragan puternic care a lovit partea de est a insulei și a ucis cel puțin șase persoane.
Succesiunea dezastrelor naturale a exacerbat provocările existente în materie de infrastructură și a dus la o nemulțumire publică tot mai accentuată, această nemulțumire manifestându-se prin proteste pe întreg teritoriul insulei.
Momentul cutremurului de duminică a sporit îngrijorările cu privire la capacitatea Cubei de a gestiona mai multe dezastre în mod simultan. În timp ce Rafael s-a mutat de atunci către Golful Mexic, Cuba continuă să sufere consecințele trecerii acestui fenomen natural, notează presa internațională.
CITEȘTE ȘI: CUTREMURUL CARE A ZGUDUIT ROMÂNIA, SURPRINS PE O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE! PRIMELE IMAGINI