Cu tot cu dobânda la credit, a dat 6000 de euro pe o maşină din 2007 cu 700.000 de kilometri. Un tânăr din Buzău a luat țeapă după ce a achiziționat o mașină second-hand.
În 2018, Adrian, un tânăr din Buzău, a apelat la serviciile unui parc auto de maşini second-hand pentru a-și cumpăra o mașină. După ce a văzut ofertele, el s-a oprit la un Wolksvagen Passat, model 2007, pe care proprietarul parcului cerea 5.000 de euro.
„Am verificat-o, maşina se prezenta foarte ok pentru „vârsta” ei. Mi-a plăcut cum merge, nu avea zgomote suspecte, nu erau semne de uzură ieşite din comun, aşa că am încheiat tranzacţia. Am plătit 5.000 euro, plus dobânda aferentă împrumutului, pentru că am făcut un credit. S-au făcut poze la kilometraj, pentru contractul de vânzare-cumpărare, erau cam 295.000 de kilometri”, a declarat tânărul pentru Antena 3.
Tânărul spune că verificarea RAR a maşinii, la acel moment, a făcut-o chiar un angajat al parcului auto, care s-a oferit să-l ajute, pentru a nu sta la coadă, pentru suma de 600 de lei, potrivit Antena 3.
Imediat, însă, au apărut și primele probleme tehnice, iar Adrian a avut parte de surpriza vieții lui.
„În urmă cu două săptămâni, am făcut ITP-ul, care expira. Am făcut verificarea, iar în baza de date, cei de la ITP au descoperit că maşina a fost înregistrată de RAR în 2018, când mi-am luat eu maşina, cu 700.000 de kilometri. Avea 400.000 de kilometri daţi înapoi.
Am luat legătura cu cel care mi-a vândut maşina, mi-a spus că e o greşeală pe undeva, că nu are cum să fie acei kilometri, că s-au făcut poze la kilometraj. În realitate, acei kilometri au fost daţi înapoi”, a povestit Adrian.
Tânărul şi-a angajat un avocat şi a făcut plângere la Poliţie pe numele patronului parcului auto pentru înşelăciune.
„Ceea ce au făcut cei la parcul auto se încadrează la infracţiunea de înşelăciune. Ei, sigur, se vor putea apăra spunând că au luat maşina cu acei kilometri afişaţi în bord. Dar s-ar putea contrazice cu propriile acte, în contractul de vânzare cumpărare al maşinii, să apară de fapt kilometrii pe care îi avea maşina la momentul achiziţionării şi atunci parcul auto nu ar mai avea posibilitatea să se disculpe în nicio formă.
Foarte grav este că atunci când circuli cu o maşină cu 700.000 de mii de kilometri, ca rulaj pe străzi, este foarte posibil să cedeze o piesă care să pună în pericol viaţa şoferului şi a celorlalţi participanţi la trafic, iar atunci această intenţie directă de a înşela o persoană se poate traduce printr-o participare” impropie la ucidere din culpă, vătămare corporală sau ce infracţiune poate să derive de la un accident cu o maşină cu atâţia kilometri în bord”, spune avocatul Adrian Cuculis.