Cu ce vor fi înlocuite centralele de apartament în România. Noua tehnologie care acaparează terenul

Publicat: 22/09/2024 | 10:53

Anunț important pentru oamenii care locuiesc la bloc! Centralele de apartament în România ar putea dispărea în curând. Ministerul Energiei a transmis că pompele de căldură ar putea deveni tehnologia dominantă pentru încălzirea locuințelor, potrivit Capital.ro.

Ministerul Energiei a publicat o variantă Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) în care se arată că ponderea boilerelor pe gaz utilizate pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ. Mai exact, ar putea ajunge la 2,5% de la 45%, până în 2050.

Ce se întâmplă cu centralele de apartament în România?

Centralele de apartament ar putea dispărea, iar pompele de căldură ar urma să devină tehnologia dominantă pentru încălzirea locuințelor din România. Acestea sunt încă la început și nu au fost incluse în statisticile actuale. Totuși, se estimează că vor câștiga din ce în ce mai multă cotă de piață.

Obiectul este ca aceste pompe de căldură să acopere 25% din cererea de energie necesară pentru încălzire și răcire. Ele au început să fie recunoscute ca tehnologie abia din 2023. Astfel, Ministerul Energiei a inițiat discuții cu Institutul Național de Statistică (INS) pentru a le integra în bilanțul energetic.

O variantă Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) arată că ponderea boilerelor pe gaz utilizate pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ. Mai exact, ar putea ajunge la 2,5% de la 45%, până în 2050.

În documentul publicat de Ministerul Energiei se regăsesc și alte date importante despre înlocuirea centralelor de apartament cu noua tehnologie care acaparează costa de piață. Citește continuarea pe Capital.ro.