Conform regulilor actuale, există anumite restricții referitoare la sumele de bani pe care cetățenii români le pot transporta în țară sau în afara țării, precum și anumite obligații ce trebuie respectate în cazul transportului de sume mari de bani în afara granițelor. Iată care este suma cu care poți ieși din țară și ce trebuie să faci dacă deții asupra ta o sumă mult mai mare decât cea prevăzută în normele actuale.
Toți cetățenii români, care vor să iasă din țară și dețin asupra lor sume mari de bani, trebuie să știe că există câteva norme în vigoare ce trebuie respectate, cu privire la transportul de bani în țară sau din țară. De aceea, pentru a nu întâmpina dificultăți la vamă, aceștia trebuie să știe ce trebuie să facă și ce documente trebuie să aibă asupra lor, dacă vor să treacă granița cu o sumă mare de bani.
Mai exact, toți cetățenii care vor să iasă cu o sumă mai mare sau egală de 10.000 de euro trebuie să urmeze niște proceduri.
În Uniunea Europeană, orice persoană care intră sau iese dintr-o țară membră și deține o sumă mai mare sau egală cu 10.000 de euro sau echivalentul acestei sume în altă valută, este obligată să declare suma respectivă autorităților vamale.
Aceste reguli se aplică și României, ca stat membru al Uniunii Europene. Astfel, orice persoană care trece granița și are asupra sa cel puțin 10.000 de euro, este obligată să declare acești bani. Important de menționat este că declararea nu este opțională, ci obligatorie, iar autoritățile vamale au dreptul să verifice mașina și/sau bagajele.
Mai mult decât atât, Uniunea Europeană a introdus un formular standardizat, în ceea ce privește completarea declarației vamale.
Termenul „numerar” include, conform normelor europene în vigoare, nu doar banii cash, ci și alte bunuri, precum: instrumente de tip cecuri de călătorie, bilete la ordin, ordine de plată, monede de aur, lingouri și pepite de aur.
Pentru a te familiariza cu declarația vamală, în cele ce urmează îți vom prezenta aspectele care trebuie cuprinse în actul respectiv. Mai exact, în declarația respectivă trebuie specificate informațiile referitoare la numele și data nașterii purtătorului de numerar, naționalitatea acestuia, țara de plecare și mijlocul de transport, suma de bani deținută, proveniența economică și scopul utilizării lor, precum și proprietarul și destinatarul preconizat al banilor.
Un alt aspect extrem de inmportant este că trebuie să fii foarte atent atunci când completezi declarația respectivă.
Dacă declarația nu este completată sau este completată greșit, autoritățile vamale au dreptul de a confisca sumele de bani care depășesc valoarea de 10.000 de euro identificate asupra persoanei în cauză, indiferent dacă aceasta a făcut-o intenționat sau dintr-o eroare, conform Ziare.com.