Cu ce se unge, de fapt, oala pentru sarmale. Secretul unui bucătar celebru în România

Publicat: 24/12/2023 | 19:53
sursă foto: Pixabay

Cele mai vrednice dintre gospodine au pus deja oala cu sarmale la fiert, însă, pentru cele care încă sunt în întârziere, un bucătar celebru le vine în ajutor cu un sfat prețios. Cu ce se unge, de fapt, oala în care sunt gătite sarmalele. Care este secretul din spatele celui mai îndrăgit preparat de pe masa de Crăciun. 

Regretatul bucătar Radu Anton Roman a dezvăluit în cartea sa de rețete ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești” un secret pe care multe gospodine s-ar bucura să-l afle. Pentru ca sarmalele să fie gustoase și carnea să se topească în gură, bucătarul dezvăluie un mic truc.

Citește și: CÂȚI LEI COSTĂ SĂ COMANZI O OALĂ DE SARMALE, DE LA CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU. SUNT GĂTITE DUPĂ REȚETA UNICĂ A FOSTULUI CHEF DE LA ANTENA 1

Cu ce se unge, de fapt, oala în care sunt gătite sarmalele

Înainte de a fi puse la fiert, oala folosită pentru gătirea sarmalelor se unge cu untură, iar mai apoi se așterne un strat de foi de varză și unul de varză murată tocată. După se adaugă primul strat de sarmale, apoi iar un strat de varză și tot așa până când oala se umple. Totodată, Radu Anton Roman recomandă gospodinelor să opteze pentru un vas de lut gros. Sarmalele se fierb mai bine, iar carnea va avea un gust unic. Considerat unul dintre preparatele favorite ale românilor, regretatul scriitor și jurnalist sfătuiește românii să servească sarmalele alături de mămăligă, smântână și un ardei iute.

Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman

Ingrediente umplutură

  • 1 kg carne de porc tocată
  • 3 morcovi
  • 2-3 linguri de pastă roşii
  • 1 ardeiaş iute
  • 1 ceaşcă de orez
  • 1 pahar de vin
  • 2 cepe
  • 3 legături de verdeaţă
  • 2-3 linguri de pastă ardei gras
  • 2 ceşti de vin alb
  • 1 pahar de bulion de roşii
  • pastă de roşii şi de ardei
  • 3 roşii din bulion
  • cimbru, mărar, foi de dafin, boia, piper, sare

Mod de preparare

Ceapa, verdeața și ardeiul iute se toacă mărunt – morcovii se dau pe răzătoare. Se spală bine orezul. Carnea se amestecă împreună cu ceapa, morcovii, verdeața, orezul, pasta de ardei, vinul și condimentele – sare, cimbru, piper și mărar.

„Se umplu foile, se rulează şi se înfundă la capete (nu foarte strâns, să se mai umfle şi orezul). Le puteţi face mai mari, mai mici, cum vă e plăcerea şi îndemânarea, numai să nu se desfacă la fiert”, se arată în cartea ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Oala de lut se unge cu untură, apoi se aranjează pe fund un strat de foi de varză și un strat de varză tocată, după care se aranjează primul strat de sarmale, urmat de alt strat de varză și sos de roșii, apoi iar sarmale. Pe ultimul strat de varză să presară foi de dafin și condimente după gust. Oala de sarmale se lasă la înăbușit de la 5 ore în sus.