Nicolae și Elena Ceaușescu erau extrem de atenți atunci când venea vorba despre organizarea meselor festive. Indiferent dacă era vorba despre Paște, Crăciun sau Revelion, cei doi soți care erau extrem de patrioți aveau grijă să-și surprindă invitații cu fel și fel de preparate.
Pentru masa de Crăciun, soții Ceaușescu doreau ca totul să fie organizat perfect, până la cel mai mic detaliu. Bucătarii și personalul erau cei care aveau grijă să respecte cu sfințenie cerințele impuse de Elena și Nicolae Ceaușescu. Iată ce preparate culinare se regăseau pe masa de Crăciun a familiei Ceaușescu. (VEZI ȘI: MOTIVUL PENTRU CARE PRIMA DOAMNA CEAUȘESCU ȘI-A SCHIMBAT NUMELE ȘI DATA NAȘTERII, IMEDIAT DUPĂ CĂSĂTORIE)
În cartea ,,Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, scrisă de Mihaela Ceaușescu, aceasta a povestit că cei doi soți erau mari iubitori de mâncăruri tradiționale. Deși își permiteau să pună pe masă preparate rafinate, ei alegeau să urmeze tradiția.
Nicolae Ceaușescu iubea preparatele tradiționale din pește, dar tot sarmalele rămâneau preferatele lui. Cât despre băuturi, pe masă se regăsea vinul alb și țuica de prună.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor. Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale. Sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!
Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit fata lui Marin Ceaușescu, în cartea ,,Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”. (CITEȘTE ȘI: CEL MAI MARE BĂIAT DE ORAȘ, SERGHEI MIZIL, FACE DEZVĂLUIRI INCREDIBILE: “CRED CĂ ERAM LA PÂRNAIE…”)
Foarte mulți oameni care îl apreciau și îl respectau pe soțul Elenei Ceaușescu aveau grijă să facă pachete cu tot ceea ce găseau mai bun prin gospodăria lor. Ulterior i le trimiteau acestuia.
„Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, a mai povestit Mihaela Ceaușescu.