Sarbatoarea Craciunului este un moment special si un bun prilej de a strange toata familia la masa. Bucatele sunt, de obicei, traditionale: sarmalute, carnati, piftie, dar asa cum bine stim, nu sunt foarte sanatoase.
Fosta concurenta de la Master Chef, Gabriela Simion, ne invata cum sa gatim diferit de sarbatori si cu mai putine calorii. Avem multe variante de mancaruri, care sunt mai sanatoase si ne ajuta ca dupa sarbatori sa nu avem kilograme in plus.
“Sunt foarte multe retete internationale pe care le putem incerca pentru masa de Craciun. Eu v-as recomanda ruladele de legume, de pui sau curcan, de rata, care sunt foarte bune si sunt mai slabe caloric decat mancarurile de porc. Chiar daca suntem in anotimpul rece, nu trebuie sa uitam de salate, care sunt foarte gustoase si la care putem adauga nuci sau merisoare. Le va schimba total gustul si nu veti regreta ca le-ati incercat. Pentru desert ati putea sa incercati tartele, care nu sunt foarte greu de facut si arata extraordinar.”, ne-a marturisit Gabriela.
In ceea ce privesc alimentele pentru prepararea mesei de Craciun, cel mai bine ar fi sa mergem la piata si sa le cumparam direct de la tarani si abia apoi sa mergem in supermarket-uri. Trebuie sa fim foarte atenti sa citim pe spatele produsului pe care il punem in cos pentru a nu fi expirat. La fel de atenti trebuie sa fim si la numarul de e-uri pe care il are acel produs. Cel mai bine ar fi sa cumparam alimente care au un numar cat mai scazut de euri.
Si acum, haideti sa vedem retetele pe care ni le recomanda fosta concurenta de la Master Chef, Gabriela Simion:
Rulada de curcan
Ingrediente pentru 2 persoane:
4 felii de piept de curcan (din doua jumatati de piept de curcan)
100g ficatei de pasare
100g inimioare de pasare
100g ciupercute
100g ardei gras rosu, verde si galben
¼ leg patrunjel, ¼ leg marar, ¼ leg chivas
50g smantana de gatit
150g sos de rosii
30g ardei iuti (chilli)
1 bucata sfoara
Sare si piper
Metoda de preparare:
Sectionati din bucatile de piept de curcan cate doua felii de ~ 1cm dupa care le presati pentru a usura rularea. Condimentati dupa gust cu sare si piper. Tocati marunt ficatul de pasare, inima de pasare, ciupercile, ardeiul rosu, galbe, verde, ceapa vede, mararul, partunjelul, chivas si amestecati toate ingredientele cu smantana de gatit si condimente dupa gust.
Intindeti feliile de curcan si rulati cu compozitie in interior. Legati ruloul cu sfoara de jur imprejur si o data peste capete pentru sigilarea ruladei.
Transferați toate rulourile în tava cuptorului preincalzit la 220C. Adaugati 100 ml apa, sosul de rosii si ardeii iuti. Coaceti acoperit cu folie de aluminiu pt ~20 minute dupa care indepartati folia si gatiti la 180 C pentru ~ 20 minute.
Adăugați condimentele si serviți farfuria ornata cu chivas.
Ajustați cantitatea de ardei iute, în funcție de rezultatul dorit. Pentru o savoare mai picantă, folositi o cantitate mai mare de ardeĭ.
Noodle cu rata si legume
Ingrediente pentru 2 porţii:
60 g noodles (tăieţei) de orez
2 morcovi
2 beţe de ţelină
1 castravete
1 sau 2 bucaţi piept de raţă (în funcţie de mărime ~200 g)
2 linguriţe sos de soia
1 lingurişă sos de peşte
sare şi piper după gust
Metoda de preparare:
Se pun tăieţeii într-un castron, se toarnă apă clocotită peste ei şi se lasa să se înmoaie pentru ~5 minute (se verifică pentru a nu deveni prea moi), se scot şi strecoară de apă.
Se toarnă 100 ml apa într-o tigaie, se adaugă sosul de soia, sosul de peşte şi se aduce la fierbere. Adăugaţi raţă în tigaie şi fierbeţi cu capac timp de 5-7 minute, până se schimbă culoarea. Puteţi să tăiaţi stratul de grăsime de pe pieptul de raţă.
Adăugaţi în tigaie legumele tăiate julienne şi gătiţi pentru încă 4-5 minute, amestecând ocazional, până când legumele începe să se înmoaie. Se condimentează după gust cu sare si piper.
Amestecul de raţă şi legume se amestecă într-un bol cu tăieţeii de orez şi se serveşte cald.
Daca iti doresti sa te rasfeti cu un desert plin de consistenta si versatil trebuie sa alegi aceasta reteta.
Tarta cu ciocolata
Ingrediente:
1.Blat baza tarta
180 g faina 000
100 g unt nesarat rece
1 galbenus ou
1 lingurita zahat tos
1 lingurita coaja de lamaie
2 lingurite lapte condensat Maresi
2.Crema de ciocolata (ganache)
350 g de ciocolata neagra de buna calitate
230 ml lapte condensat Maresi
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita esenta vanilie
3.Ornare prajitura
50 g fulgi de migdale
50 g nuci
100g zahar ars in diverse forme
Metoda de preparare:
Pregatim toate ingredientele si le lasam la temperatura camerei pentru ~15 minute cu exceptia untului care trebuie sa fie foarte rece.
Pas 1 – Blatul de tarta
In robotul de bucatarie cu lame amestecam ingredientele, mentionate mai sus la blat, pana obtinem o compozitie omogena. Aluatul trebuie sa fie compact, neted si sa nu se lipeasca de maini. Formam o bila din aluat, o acoperim cu folie alimentare si lasam la frigider pentru 30 minute.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 12 bucati egale pe care le presam cu sucitorul pana ce foaia de aluat ajunge la dimensiunea formei. Se plaseaza foaia de aluat in forma tapetata cu unt in prealabil si se preseaza bine pe margine. Se adauga hartie de copt peste blat peste care adaugati boabe de fasole care sa acopere toata suprafata.
Se introduce forma in cuptorul preincalzit 15 minute la 180 grade C, si se coace pentru 15 minute dupa care se scot hartia si boabele de fasole. Se reintroduce la cuptor pentru inca 5 minute, blatul trebuie sa devina rumeniu.
Pas 2 – Crema de ciocolata (ganache)
Se pune ciocolata tocata intr-un bol incapator, rezistent la temperaturi mari. Se pune laptele condensat intr-o oala si se incalzeste pe aragaz. Lasati pe foc pana cand da in clocot o singura data. Imediat ce se observa ca a ajuns la punctul de fierbere, se stinge flacara si se ia oala de pe aragaz.
Se toarna laptele fierbinte incet peste ciocolata tocata si se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn sau o spatula de patiserie. La inceput, crema poate parea taiata, insa dupa ce se va amesteca mai mult timp, ganache-ul va deveni omogen. Adaugati si esentele de rom si vanilie si amestecati pana la omogenizare. Se lasa la temperatura camerei pana la racire.
Pas 3 – Montajul prajiturii
Se toarna in mini formele de blat crema de ciocolata preparata si se introduce in frigider peste noapte. Inainte de servire se adauga fulgii de migdale, nucile si ornamentul de zahar.
Acestea fiind spuse, va invitam sa va inspirati din retetele Gabrielei si sa aveti o masa de Craciun atipica. Pofta buna!
Clara Ion