Cu ce aliment poți înlocui sarea. Care este cea mai bună alternativă
Sarea este unul dintre elementele ce nu lipsește din aproape nici un preparat pe care îl consumăm. Aceasta este esențială în a da gust preparatelore, însă nu este foarte sănătoasă. Consumăm zilnic prea multă sare față decât este indicat, iar acest lucru ne afectează sănătatea în timp. Din fericire, există variante mult mai sănătoase care îi pot ține locul.
Potrivit specialiștilor, doza zilnică de sare pe care ar trebui să o consumăm este de 4-5 grame. Însă, mulți dintre noi consumă cu mult mai mult, iar acest lucru poate duce la probleme precum: retenția de apă, creșterea în greutate și chiar probleme cardiovasculare sau hipertensiune.
Sarea albă, cea care este cel mai adesea folosită și este și cea mai ieftină, trece printru proces de rafinare prin care pierde multe dintre proprietățile minerale și oferă doar un conținut mare de sodiu. Așa că aceasta ar trebui folosită cât mai puțin. Însă, pentru cei care nu pot reduce consumul de sare există alternative mult mai sănătoase pe care le pot utiliza.
(CITEȘTE ȘI: 15 ALIMENTE PE CARE NU TREBUIE SĂ LE MĂNÂNCI DUPĂ ORA 19:00. ÎȚI POT CAUZA PROBLEME GRAVE DE SĂNĂTATE)
Cu ce înlocuim sarea
În cazul în care ni se pare aproape imposibil să reducem consumul de sare, putem măcar să folosim o sare mai calitativă. Cea mai bună variantă este sarea de mare integrală. Aceasta nu trece prin tot procesul de rafinare, astfel că își păstrează mineralele. Cea ce însemnă că sarea de mare integrală conține mai puțin sodiu și este mult mai sănătoasă.
Cei care sunt dispuși să renunțe la sare o pot înlocui cu diverse condimente. De exemplu, curry, chimen, coriandru, ardei iute, ghimber, toate sunt alternative mai sănătoase. Condimentele oferă gust mâncării și conțin antioxidanți prețioși.
Sare se mai poate înlocui și cu sucul de lămâie. Mai exact, în cazul salatelor această variantă este perfectă. Sarea o mai putem înlocui și cu sosul de soia. Aceasta are deja un gust sărat, iar proprietățile sale digestive îl fac o variantă mult mai bună.
De asemenea, plusul de gust dat de sare în mâncare se poate obține și prin folosirea ierburilor aromatice. Pătrunjelul, salvia, busuiocul, rozmarinul, măghiranul și multe altele oferă preparatelor o aromă și o savoare aparte, care nu mai necesită sare.
Un alt înlocuitor excelent al sării sunt fulgii de drojdie dietetică. Drojdia nutrițională are o aromă aparte și este perfectă pentru a înlocui sarea în diverse feluri de mâncare. Aceasta se adaugă la finalul procesului de gătire. O alternativă bună sunt și algele. De exemplu, Spirulina, Kombu, Nori sunt câteva dintre algele alimentare ce pot înlocui sare. Acestea se găsesc sub formă de pulbere sau uscate și sunt perfecte pentru a da gust mâncării. Mai mult, conțin și numeroase săruri minerale, calciu, fier și proteine.