Cu câți lei a ajuns să se vândă un porumb fiert, pe plajele din Mamaia. Riscurile pe care puțini turiști le cunosc
Sezonul estival este în toi, iar o mulțime de turiști ajung în fiecare săptămână pe plajele de pe litoralul românesc. Cei care aleg să își petreacă vacanța la malul mării trebuie să fie pregătiți, asta pentru că prețurile au explodat. Cei care deja au făcut o vizită la Marea Neagră au observat că prețurile atât la cazări, cât și la mâncare sunt mai ridicate față de anii trecuți. Dar cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plajele din Mamaia?
Litoralul românesc este plin de turiști, iar mulți dintre aceștia au ales să se relaxeze în stațiunea Mamaia. Urmând scenariul clasic, oamenii se relaxează pe șezlongurile de la malul mării și se bucură din plin de soare. Însă, atâtea ore petrecute la plajă îți fac poftă de mâncare, iar gustarea preferată de toți este porumbul fiert. Așa că micii comercianți și-au umplut sacoșele și au început să colinde printre șezlonguri.
Dacă în anii trecuți prețul unui porumb fiert pe plajă era de 5 sau 7 lei. Acum, gustarea de la malul mării s-a scumpit. Cei care își doresc să se bucure de un porumb fiert sau copt trebuie să scoată din buzunar 10 lei. Însă, puțini din cei care se delectează cu această gustare s-au întrebat cât de sănătoasă este practica.
(CITEȘTE ȘI: DEZASTRU ÎN RESTAURANTELE DE PE LITORAL: MIZERIE CUMPLITĂ ȘI MÂNCARE EXPIRATĂ. TURIȘTII, PUȘI ÎN PERICOL)
Protecția Consumatorilor, semnal de alarmă
Porumbul mâncat pe plajă este una dintre plăcerile românilor, însă puțin se gândesc la consecințele negative pe care le poate avea acest obicei. Pe lângă faptul că practica este ilegală, comerțul ambulant pe plajă fiind interzis, consumarea unei astfel de gustări ar putea aduce numeroase consecințe.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a tras un semnal de alarmă, subliniind că turiștii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a cumpără un porumb fiert pe plajă. În primul rând, oamenii ar trebui să ia în considerare condițiile în care a fost fiert porumbul și condițiile în care este depozitat. De obicei, comercianții ambulanți nu acordă prea mare importanță acestor aspecte, iar toxiinfecțiile alimentare pot apărea foarte ușor.
„Un copil de 4 ani în timp ce se joacă în nisip cu o mână, din când în când mușcă dintr-un porumb fiert pe care îl ține în cealaltă mână și pe care mama lui l-a plătit cu 10 lei unui vânzător ambulant de pe plajă! În ce condiții a fost fiert acel porumb, nu s-a întrebat mama copilului! La ce riscuri a fost supus acel copil, nu are de unde să știe mama lui!
Comerțul ambulant pe plajă este interzis (a se vedea articolul 8, aliniat 1, litera l), coroborat cu aliniatul 2, litera c) din OUG nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre si controlul activităților desfășurate pe plaja)! De respectarea acestui lucru se ocupă angajații domnului Marian-Cătălin Predoiu ministrul Afacerilor interne! Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară apar în sezonul cald, când temperaturile ridicate favorizează înmulțirea agenților patogeni. Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, este necesară o igienă corespunzătoare a mâinilor, ustensilelor de bucătărie și a alimentelor, precum și depozitarea corespunzătoare a hranei”, subliniază Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.