Cu câți bani se plătește concediul de odihnă în România, în 2022?
Majoritatea românilor așteaptă cu nerăbdare perioada concediilor de odihnă. Odată cu zilele toride de vară, angajații visează tot mai des la pauza mult așteptată de relaxare. Așa cum bine știm, toți angajații beneficiază de o indemnizație pe parcursul zilelor de odihnă. Dar ce presupune, mai exact, acest lucru?
Ei bine indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale pentru ultimele trei luni anterioare concediului, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Atât timp cât numărul legal de zile libere este respectat, nu trebuie să îți faci griji în privința banilor.
Conform articolului 150 din Codul Muncii, pentru perioada concediului de odihnă, salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Tot potrivit legii, indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Durata minimă a concediului anual de odihnă
Iar durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual, conform Codului Muncii. De asemenea, la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
De remarcat că, în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
This browser does not support the video element.