De la Crăciun până la Revelion, o parte din români își dau frâu liber poftelor culinare, cedează ispitelor și fac excese alimentare, ceea ce ar putea duce la o creștere ponderală. Pentru a evita luarea în greutate, nutriționiștii recomandă câțiva pași musai de urmat pentru perioada vacanței de Crăciun. Vezi câte kilograme se îngrașă românii în perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu mai este un secret faptul că masa de Crăciun de la români este foarte sățioasă și cu multe calorii, iar cei care mănâncă pe nesăturate din toate felurile de mâncare au tendința de a lua în greutate.
Citește și: CE A MÂNCAT ELENA UDREA, DE CRĂCIUN, ÎN ÎNCHISOARE. MENIUL A COSTAT DOAR 5,50 LEI
De sărbători, românii au tendința de a se îngrășa cu aproximativ 2-3 kilograme, fără a reușit ulterior să mai scape de acest surplus. Potrivit informațiilor oferite de medicul Lygia Alexandrescu, peste tot în lume se încearcă găsirea unor modalități prin care oamenii să-și mențină greutatea corporală în perioada vacanței de Crăciun. În acest sens, un mic ajutor ar putea reprezenta cântărirea constantă, astfel greutatea ar putea fi ținută sub control
”Se pare că după o astfel de perioadă există o creştere ponderală de 2-3 kg, care nu se mai pierd în totalitate în anul care tocmai va începe. Peste tot în lume se caută soluţii la problema menţinerii greutăţii corporale în perioada vacanţei de Crăciun. Un studiu britanic recent recomandă cântărirea constantă în această perioadă, fapt care ar conduce la un spor ponderal minim, sub 0,4 kg, comparativ cu 2,5 kg, creşterea în greutate a celor care nu se cântăresc decât la sfârşitul vacanţei. Cert este că nu e deloc uşor să se controleze această perioadă plină de ispite culinare şi de indulgenţă de rigoare, însă cu o abordare raţională, fără presiune, se poate depăşi decent şi fără şifonări semnificative ale imaginii toată această parte a anului”, declară, pentru Agerpres, medicul.
Totodată, pentru a evita frustrarea și păstrarea unui echilibru emoțional optim în această perioadă, specialistul recomandă ca românii să se concentreze mai mult pe ideea de a gusta din fiecare preparat – puțin din fiecare și să se țintă cont de ordinea în care sunt consumate preparatele
”De cele mai multe ori în zilele de sărbătoare se sare peste micul dejun şi prânzul durează de la ora 12,00 până la ora 20,00, fără nicio socoteală a cronologiei în care sunt consumate alimentele. Mai ales dacă s-a postit, e important să se introducă alimentele tradiţionale în cantităţi mici şi însoţite de legume proaspete şi multă apă/ ceai neîndulcit pentru o bună reacomodare a organismului cu alimentele de origine animală. Aşadar, micul dejun rămâne important şi în această perioadă şi se vor alege variante proteice însoţite de legume de sezon cu provenienţa cât mai locală sau măcar europeană”, arată Alexandrescu. Pentru a uşura aportul energetic de la masa de prânz, aperitivele de tip tobă, leber, muşchi se vor consuma dimineaţa, lăsându-se o pauză de minimum 3 ore până la următoarea avalanşa de alimente, care la prânz sunt mai consistente. Cina n-ar prea avea motiv să existe în zilele de Crăciun sau poate să fie constituită din lactate fermentate – chefir, sana, iaurt de băut parţial ecremate”, sfătuieşte medicul.
Pentru păstrarea greutății în limitele normale, dar și pentru menținerea valorilor glicemiei în limite cât mai apropiate de cele normale și pentru o digestie mai bună, medicul recomandă mișcarea, chiar și mersul pe jos, după fiecare masă copioasă. Și odihna are un rol esențial în recuperarea de după sărbători – somnul de calitate (7-8 ore/noapte).
Citește și: UN BĂRBAT ÎMBRĂCAT ÎN MOȘ CRĂCIUN A CĂZUT DE LA ETAJUL 24. VOIA SĂ COBOARE CU FUNIA DE PE BLOC