Românii se confruntă cu scumpiri în rândul alimentelor, lucru care-i arde la „buzunar” ori de câte ori ies la cumpărături. Brânza s-a scumpit în ultima vreme, ajungând un lux pentru mulți oameni. Cea de burduf de oaie s-a transformat într-un moft, pentru că prețul ei a crescut considerabil. Cât a ajuns să coste un kilogram?
Alimentele s-au scumpit de-a lungul timpului, iar românii sunt puternic afectați de acest lucru. Nu doar prețul legumelor și fructelor au crescut, ci și cel al lactatelor. Brânza de burduf de oaie s-a transformat într-un moft pentru mulți oameni. A ajuns să coste nu mai puțin de 120 de lei pe kilogram, lucru greu de înțeles pentru unii clienți. Telemeaua de vacă este puțin mai ieftină. Prețul acesteia pornește de la 35 de lei, în funcție de producător, scrie Antena 3.
CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ UN KILOGRAM DE ROȘII LA MARGINEA BUCUREȘTIULUI. AGRICULTORII LE VÂND DIRECT LA POARTĂ
Telemeaua veche de oaie se găsește la raft cu cel puțin 60 de lei kilogramul. Cea mai accesibilă este brânza de vacă, prețul ei pornind de la 25 de lei, aceeași cantitate. Scumpirile sunt și motivul pentru care oamenii cumpără cantități mai mici, să mănânce doar de „poftă”. Multe persoane nu-și mai permit să scoată sute de lei din buzunar, să-și facă aprovizionarea așa cum ar trebui. Specialiștii dau totuși o veste bună și spun că este posibil ca alimentele să se ieftinească. Nu se știe de când, însă. Potrivit datelor Institutului de Statistică, brânza este cu peste 28% mai scumpă faţă de anul trecut, iar legumele au preţuri cu 26% mai mari.
CITEȘTE ȘI: MAI SCUMPE DECÂT CARNEA! CÂȚI LEI A AJUNS 1 KG DE CAPȘUNI ÎN PIEȚELE DIN ROMÂNIA
Cum sezonul estival a venit, mulți preferă să mănânce celebra salată de roșii și cu câteva felii de brânză. Dacă acest sortiment de mâncare pare unul ieftin, ei bine, nu-i deloc așa. Roșiile românești își mențin prețul, mai ales în piețele din Capitală, unde costă și 15 lei kilogramul. Așa că, salata nu mai poate fi considerată o variantă simplă și ieftină de mâncare, pe timpul verii.
Lucrurile se schimbă la marginea Bucureștiului, în județul Ilfov, unde roșiile sunt vândute direct la poartă de producători. Spre exemplu, în Domnești, un vânzător și-a scos legumele din propria curte la înaintare, roșiile românești având prețul de doar 5 lei pe kilogram. Acesta a și postat pe Facebook o fotografie cu marfa lui, prețul de vânzare și locația unde a putut fi găsit de către doritori.